Du har väl inte glömt bort att göra det livsviktiga valet – att anmäla dig som organdonator?
Som det är nu räcker inte antalet donatorer i Sverige till för att fylla behovet av organ för alla patienter som väntar på en transplantation. I dagsläget står närmare 800 personer på en väntelista för att få hjälp med att få ”livet” tillbaka; de flesta väntar på en ny njure och måste under tiden få dialysbehandling. Njursjuka kan klara sig i många år med hjälp av dialys och utvecklingen för behandlingen är positiv. Men den inskränker också påtagligt patientens liv och är kostsam för sjukvården.
Trots att donationsviljan är stor i Sverige ligger vi endast på sextonde plats av de europeiska länderna om man räknar antalet donatorer per en miljon invånare. Detta är ett mycket allvarligt läge. Om vi jämför oss med Norge så ligger vårt grannland dubbelt så bra till. Vad gör de i Norge som vi inte gör i Sverige?
Professionen pekar på att vi i Sverige inte har en lika stark organisation som kommunicerar vikten av donation med befolkningen. Donationsrådet och Socialstyrelsens budget på detta område har minskat. Sjukvården pekar också på vårdplatsbrist på våra intensivvårdsavdelningar som en bidragande orsak.
Regeringen har tillsatt en utredning som ska ta fram förslag på hur fler svenskar kan ges möjlighet att aktivt ta ställning i donationsfrågan. Möjligen kan frågan om organdonation ställas vid förnyande av körkort eller på självdeklarationen.
En nystartad förening, Mod, vill skänka hopp för alla dem som står på en väntelista i dag och i framtiden. Mod har målsättningen att ingen ska behöva dö i väntan på ett organ. Du kan göra skillnad genom ett beslut och en enkel handling.
Om du vill donera organ eller vävnad efter din död är det viktigt att du tar ställning så att dina närstående inte behöver känna sig tveksamma. Det finns tre alternativ. Du kan anmäla dig till donationsregistret, fylla i ett donationskort och/eller informera dina närstående.
Fördelen med att du anmäler dig till donationsregistret är att sjukvården alltid får veta ditt ställningstagande oavsett sjukdom eller vad som händer senare i livet med dig och dina nära.
Birgitta Nordvall(KD) gruppledare Västerbottens läns landsting
Lena Sandberg(KD) vice ordförande i patientnämnden Västerbottens läns landsting