Moderaterna vill att det ska vara enkelt för människor och gods att ta sig till och från Skellefteå.
Om detta finns det en bred samsyn i skelleftepolitiken.
Samtidigt finns det olika uppfattningar och ambitioner om hur målet ska nås. Till exempel finns det olika syn på hur viktig en ny E4 är för Skellefteås utveckling. Alla partier utom Socialdemokraterna anser att det är den viktigaste väginfrastruktursatsningen för en fungerande biltrafik i ett växande Skellefteå.
I den lokala politiken är vi överens om att arbetet för Norrbotniabanan är centralt för mer godstransporter och ett ökat regionalt, nationellt och internationellt resande.
Det är dock viktigt att inse att det även framöver krävas ett stort påverkansarbete på nationella beslutsfattare, från alla partier, för att banan ska förverkligas.
Det blev extra tydligt härom veckan när infrastrukturminister, Anna Johansson (S), presenterade regeringens prioriteringar inom infrastrukturområdet. Norrbotniabanan nämndes inte med ett ord, samtidigt som det skrivs om höghastighetståg i södra Sverige.
Både regeringen och oppositionen i riksdagen måste uppvaktas. Jag tar mitt ansvar och gör mitt. Jag förutsätter att kommunalrådet Lorents Burman (S) gör detsamma, även om han den senaste tiden mest ägnat sig åt att sprida alternativ fakta om att Alliansregeringen inte gjorde något för Norrbotniabanan och den Bottniska korridoren.
Trams, som Burman borde avhålla sig från.
Till exempel skulle Norrbotniabanan aldrig ha fått pengar från EU, som vi nu har fått, utan Alliansens arbete för att banan ska ingå i EU:s prioriterade godstransportnät.
Det står klart för de flesta att Norrbotniabanan i första hand är en godsjärnväg som även öppnar upp för regionalt, nationellt och internationellt resande med tåg.
Men att tro att banan ska bli skelleftebornas och det lokala näringslivets huvudsakliga transportmedel till Stockholm, vilket ledande socialdemokrater i Skellefteå tycks göra, är inte bara naivt – det är nästintill dumt. Flyget är och kommer att vara avgörande för resandet mellan Skellefteå och Stockholm och resten av världen.
Därför är det ytterst bekymmersam att regeringen nu vill införa en flygskatt. Beräkningar visar att cirka 100 jobb i Skellefteås näringsliv är direkt hotade. Flygbolagen talar även om att vissa flyglinjer kan komma att dras in.
Det är uppenbart att Lorents Burman med flera inte gjort tillräckligt mycket för att förhindra flygskatten. Den S-ledda regeringen har inte lyssnat på honom eller åtta av tio remissinstanser som är negativa till skatten.
Men än finns tid att ryta ifrån. Men då krävs det dock mer än att ”hålla tummarna” och ”hoppas”, vilket var kommunalrådets besked till Norran när skatten presenterades.
Avslutningsvis är jag ärligt talat less på trätandet om vem som har gjort vad kring Norrbotniabanan. Utan ett fortsatt gemensamt arbete från oss lokala politiker kommer banan aldrig att bli verklighet.
Vi måste främst se oss som representanter för skelleftebornas intressen. Annars kommer södra Sverige att kör ifrån oss med sina höghastighetståg.
Jag är beredd att erkänna socialdemokraternas insatser om ni erkänner Alliansens. Handen är utsträckt.
Oaktat kommer jag att jobba vidare för det ska bli enklare för människor och gods att ta sig till och från Skellefteå – på väg, med järnväg och med flyget.
Andreas Löwenhöök(M)
oppositionsråd i Skellefteå kommun
Det är uppenbart att Lorents Burman med flera inte gjort tillräckligt mycket för att förhindra flygskatten.