I en tid av digitala revolutioner, och en ständigt föränderlig arbetsmarknad, är det en sak som är säker: Vår kompetens är vår säkerhet och vårt konkurrensvapen.
Det gäller för oss som individer, men lika mycket för de företag som vill överleva på dagens marknad.
Vi har diskuterat frågan om kompetensutveckling förut, men den fortsätter bara att bli än mer angelägen.
I samhällsdebatten ser man ofta diskussioner om allt från matchningsproblematik till yrken som kommer och går. Tyvärr pratas det alltför sällan om ett helt avgörande perspektiv; kompetensutveckling i det vardagliga arbetslivet.
För det är här det brister.
Trots att den verkliga satsningen borde ligga här.
Strategier och metoder för kompetensutveckling måste utvecklas och integreras som en naturlig del i organisationers vardagsliv. Det är då vi ser de stora positiva effekterna. Tyvärr är det systematiska arbetet med kompetensutveckling inte nog prioriterat på arbetsplatserna i dag.
En ny rapport från Unionen visar att fyra av tio tjänstemän inte genomfört någon kompetensutveckling de senaste tolv månaderna. Fler än hälften av tjänstemännen har ingen plan för sin kompetensutveckling och bara 17 procent har en strategisk plan. Färre än två av tio har den kopplad till tydliga mål, långsiktigt och till verksamheten.
Det är tydligt att vi måste se en förändring av attityderna och utbildningssystemet för att komma tillrätta med den här bromsklossen. Vi måste göra det möjligt för företag och deras anställda att vara trygga i att utvecklingen av rätt kompetens är en del av verksamheten.
Just anpassningar av utbildningssystemet är en viktig åtgärd för att göra det möjligt, men det är långt ifrån tillräckligt. Det är uppenbart att kompetensutveckling i det praktiska arbetslivet måste systematiseras ute på arbetsplatserna som en del av verksamheten.
För hur länge håller en examen ute i den föränderliga världen?
Tiden när en högskoleutbildning räckte ett helt arbetsliv är dessvärre förbi. En ny skara av förväntansfulla studenter intar universiteten runtom i landet – och inte minst här i Västerbotten, på Umeå universitet och på de campus som vi har i länet.
Ambitiöst viger de en tid av sina liv åt studierna med hopp om en framtid där utbildningen blir biljetten till arbetsmarknaden. Men väl där börjar utmaningen att fortsatt hålla sig anställningsbar under ett helt arbetsliv.
Så sätt kompetensutvecklingen i system alla Västerbottens arbetsgivare.
Säkra även fortsättningsvis Västerbottens plats på världens marknader genom företagets största tillgång – de kompetenta medarbetarna.
Maj-Inger Åhgren
regionchef Unionen Västerbotten
Det systematiska arbetet med kompetensutveckling är inte nog prioriterat på arbetsplatserna i dag.