Det måste satsas på kvinnors hälsa

Debatt. Som ett resultat av en långvarig underfinansiering har vi en kris inom förlossningsvården. Kvinnor avvisas under pågående värkarbeten och tvingas i vissa fall åka vidare till andra landsting. Vi har i Sverige sett fall där kvinnor tvingats föda i bilen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Not Found2018-08-19 16:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ungefär tio procent av alla som är födda med en livmoder världen över lider av endometrios. Det motsvarar cirka 200 000 i Sverige.

Endometrios är en sjukdom som innebär stor smärta, energilöshet och ibland även problem med att kunna bli gravid. Det tar i genomsnitt sju–åtta år, från det man börjar förstå att man har mer smärta än vanligt, tills dess att man får en diagnos. Då har man ofta sökt hjälp hos en rad olika läkare.

Som ett resultat av en långvarig underfinansiering har vi en kris inom förlossningsvården. Kvinnor avvisas under pågående värkarbeten och tvingas i vissa fall åka vidare till andra landsting. Vi har i Sverige sett fall där kvinnor tvingats föda i bilen.

Så här kan vi inte ha det.

Det är fullkomligt oacceptabelt.

Ingen kvinna ska behöva gå runt med smärta och energilöshet i åtta år utan att bli hjälpt.

Förlossningsvården måste vara säker och tillgänglig. Det är tydligt att det krävs särskilda insatser vad gäller kvinnors hälsa.

Vi S-kvinnor gläds därför åt att mödrahälsovården och förlossningsvården, tack vare sittande regering, under 2018–2022 får en extra miljard per år.

I år kom också de första riktlinjerna för endometrios. Miljardsatsningar har gjorts för att skapa bättre arbetsvillkor inom vård och omsorg.

Ordentliga satsningar har gjorts på kvinnors hälsa. Ordentliga satsningar måste fortsätta göras.

Ett av de mål som Socialdemokraterna satt upp för kommande mandatperiod är 14 000 nya anställda inom vården. När satsningar görs på mer personal, finns det hopp om att också särskilt kunna stärka förlossningsvården och sjukvård för kvinnor.

Det är välkommet.

Det är nödvändigt.

Sverige behöver en feministisk regering som inte bara ser vad som behöver göras, utan som faktiskt också gör det.

Malin Berglund, styrelseledamot S-kvinnor Västerbotten

Läs mer om