”Vad är det för fel på dig?”
”Jag ringer polisen om du fortsätter med det där!”
”Du ska inte behöva ta den här skiten, gumman.”
När en man på ett torg ger sig på en kvinna och slår henne dröjer det inte många sekunder förrän människor samlas och säger ifrån. Det är fint att se.
Men när situationen är densamma, bara det att rollerna är ombytta? När exakt samma kvinna skriker och slår exakt samma man på exakt samma torg? Flackande blickar. Spridda fniss. Ingen ingriper. Människor ser helt enkelt inte mannen som ett offer. Det visar ett dolda kameran-experiment av den brittiska välgörenhetsorganisationen ManKind Initiative.
Våld mot kvinnor i nära relationer är ett enormt problem. Det är vanligare att kvinnor utsätts för upprepat, grovt våld, och våldet mot dem handlar betydligt mindre ofta om ömsesidiga bråk. Det betyder dock inte att våldet mot män inte ska tas på allvar.
Lika många män som kvinnor – sju procent – uppger att de drabbats av våld i en nära relation det senaste året, enligt färsk statistik från Brottsförebyggande rådet. Ändå handlar regeringens jämställdhetsmål enbart om att ”mäns våld mot kvinnor ska upphöra”. Som om det vore offrets kön som var det viktiga, och inte våldet i sig.
I en rapport från Nationellt centrum för kvinnofrid framgår vidare att 15 procent av alla män någon gång har utsatts för sexuellt våld eller trakasserier. Hälften av alla landsting saknar dock möjlighet att hjälpa män efter övergrepp, enligt Riksförbundet för sexuell upplysning.
Män blir runtslussade mellan olika förvirrade instanser, tvingas redogöra för sin upplevelse och om igen, utan att få besked om vart de skall vända sig. De mansmottagningar som trots allt finns fokuserar dessutom nästan uteslutande på män som slår, inte män som själva utsätts för våld eller sexuella övergrepp.
Det manliga offret är en blind fläck. Och föreställningarna om att män inte kan känna sig utsatta eller drabbas av våld genomsyrar hela vårt samhälle.
Visst är det sant att män står för en majoritet av alla våldsbrott. Men sant är också att två tredjedelar av alla misshandelsoffer är män. För de drabbade är det till liten tröst att omgivningen inte uppfattar deras situation som det stora problemet.
Lisa Magnusson