Nio av tio företagare i Västerbotten uppger att de kommer att bli mer försiktiga med att nyanställa om regeringen gör verklighet av sitt förslag om medfinansiering.
Regeringen är med rätta oroad över de ökande sjukskrivningarna – även om nivåerna är betydligt lägre än i början av 2000-talet.
Nu vill regeringen återinföra medfinansiering som testades mellan 2005 och 2007. Den ledde inte till att fler sjukskrivna återgick i arbete, i stället fick människor med en historia av sjukdom svårare att få jobb.
Oavsett orsaken till sjukskrivningen vill regeringen att arbetsgivaren ska betala 25 procent av sjukpenningen för varje enskild medarbetare som varit sjukskriven längre än 90 dagar – utan bortre tidsgräns. Tanken är att det ska motivera arbetsgivare att ta ett större ansvar för rehabilitering och förebyggande arbete.
I en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland sina medlemsföretag uppger 88 procent av företagen i Västerbotten att förslaget gör att de kommer att bli försiktigare med att rekrytera medarbetare med en ohälsohistorik. Medfinansieringen kommer alltså att ge färre jobb och öka utanförskapet.
De ökande sjukskrivningarna beror inte på sämre hälsa eller arbetsmiljö utan har andra orsaker, vilket bekräftas av företagen. De allra flesta sjukskrivningarna orsakas av faktorer som ligger utanför företagens påverkan. Enligt företagen i Västerbottens företagarpanel är det enbart sex procent av sjukfrånvaron som är arbetsrelaterad.
Det vittnar om dålig kunskap om företagens förutsättningar när man menar att arbetsgivare behöver ha starkare incitament för att vara aktiva när en medarbetare blir sjukskriven.
Sjukskrivna medarbetare innebär kostnader för såväl förlorad kompetens och produktionsbortfall, som för att ta in vikarier. Till det kommer kostnader för sjuklön, arbetsgivaravgift och försäkringar.
Sverige står inför stora utmaningar när det gäller att skapa jobb och få in nyanlända på arbetsmarknaden. Företagen, inte minst de små och medelstora, spelar en central roll för att detta ska lyckas.
Sverige behöver fler företag som vågar anställa men förslaget om medfinansiering leder åt motsatt håll. Det enda resultatet regeringen kan vänta är en större försiktighet hos arbetsgivarna, färre nya jobb och ökat utanförskap.
Catharina Bäck
socialförsäkringsexpert Svenskt Näringsliv
Karina Folkesson
regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten
Sverige står inför stora utmaningar när det gäller att skapa jobb och få in nyanlända på arbetsmarknaden.