Det finns miljoner skäl att göra julhandeln tillgänglig för alla

Debatt. Det här är 13 500 personer som gärna vill handla lokalt, men som ofta väljer att klicka hem varor via nätet i stället för att hindren i centrumhandeln är för många och för stora. Det rör sig om höga trösklar, tunga dörrar, omarkerade trappor eller överbelamrade butikslokaler.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-12-02 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ungefär 13 500 personer i Skellefteå har en funktionsnedsättning.

Var och en av dessa kommer i snitt att omsätta 7 850 kronor i detaljhandeln innan jul.

Vi räknar då med förra årets julhandelssiffror och utgår ifrån att dessa personer firar jul.

Det ger vid handen att personer med funktionsnedsättningar sammanlagt väntas handla för 106 miljoner kronor innan jul. Det är ingen obetydlig köpkraft vi pratar om.

Det här är 13 500 personer som gärna vill handla lokalt, men som ofta väljer att klicka hem varor via nätet i stället för att hindren i centrumhandeln är för många och för stora.

Det rör sig om höga trösklar, tunga dörrar, omarkerade trappor eller överbelamrade butikslokaler.

Det handlar också om hög musik, starka dofter, svårlästa skyltar, oskyddade marschaller eller bristande belysning.

Det är anmärkningsvärt att så många butiker inte tar bättre vara på alla sina kunder. Det är dessutom helt oacceptabelt att fastighets- och butiksägare inte åtgärdar ens de grundläggande kraven enligt lagen om enkelt avhjälpta hinder. Bestämmelserna har 15 år på nacken nu.

Det är rimligt att förvänta sig att centrumhandeln i Skellefteå ska ha hunnit med dessa åtgärder vid det här laget. Skellefteå kommun måste också göra allt vad som står i dess makt för att underlätta och påskynda processerna för de fastighetsägare som vill göra åtgärder.

Inför julhandeln 2016 har Skellefteås funktionsnedsättningsföreningar tillsammans med kommunen gjort en kampanj riktad till centrumhandlarna. Vi kallar den ”Låt inte julen stå för dörren” och den har syftat till att ge våra affärsidkare en chans att tjäna mer pengar.

Vi som har en funktionalitet som avviker från normen vill också vara med och bidra till ett levande centrum och tillväxt i vår kommun. Kampanjen har fått ett positivt mottagande bland de butikschefer och den personal som vi mött. Självklart förväntar vi oss att se resultat av arbetet.

Det ska också påpekas att en butik som är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning ofta också är enklare att besöka för småbarnsföräldrar med barnvagnar och för äldre personer.

Addera den köpkraften och våra handlare får multiplicera 106 miljoner många gånger om. Därför måste tillgänglighetsåtgärder ses som en konkurrensfördel och källa till mer klirr i kassan än som ett lagkrav som butiksägare gör allt för att komma runt.

Alla konsumenter ska ha samma möjligheter och rättigheter. Vad viktigare är: för våra affärsidkare borde alla kunders kronor vara precis lika mycket värda, oavsett om de rullar in i affären, kommer från en person med en vit käpp eller från någon som inte orkar med elektropopversionen av ”Bjällerklang” på högsta volym.

Camilla Stenmark

Strokeföreningen

Mats Rönnblom

Synskadades förening

Månika Östlund

Neuroförbundet

Inger Andersson Öberg

Attention

Marlene Idenäs

Hörselskadades riksförbund

Agneta Jatko

Dövas förening

Alla konsumenter ska ha samma möjligheter och rättigheter.

Läs mer om