Det finns det som är smartare än en flygskatt

Debatt. Liksom fordonsskatten utgår från klimatpåverkan bör gröna flygplan gynnas, till exempel med lägre landningsavgifter, i stället för samma skatt för alla som utredningen vill. EU:s transportministrar föreslog differentierade skatter redan 1998 och Norge inför det i år.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-12-23 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatten om flygskatten förs på en skyttegravsnivå med minimal förståelse för den andra sidans argument.

Så utformas inte en långsiktig, ansvarsfull klimatpolitik. Nu måste vi hitta en konstruktiv väg framåt.

Fem huvudlinjer för en bred lösning kan skönjas:

- Det internationella behövs

Det är dags att i grunden reformera – eller skrota – den 70 år gamla Chicagokonventionen som förhindrar oss att införa en koldioxidskatt på flyget. Alla är överens om att det vore bättre än utredningens förslag om lika skatt för alla.

På EU-nivå ingår flyget i utsläppshandeln. Där behöver vi nå kostnadsnivåer som ger avtryck på biljettkostnaden. Bilaterala avgifter på flyg mellan två EU-länder kan införas med större klimatnytta och lägre risk för sämre konkurrenskraft och förlorade jobb än om man agerar på egen hand.

- Flygintäkterna bör skatteväxlas

Om flyget får nya kostnader vill vi veta vad medlen ska användas till. Finansminister Magdalena Anderssons (S) önskan om att de ska gå rätt in i skattekistan skapar ingen entusiasm.

Antingen kan det vara en del av en grön skatteväxling, där skattesänkningar kan riktas mot den del av tjänstesektorn som riskerar att drabbas av flygskatten – som besöksnäringen. Eller så kan flygets omställning i hållbar riktning stimuleras.

- Grönare flygplan bör gynnas

Nya flygplan har uppemot 40 procent lägre bränsleförbrukning än de som ersätts vilket kombinerat med effektiva biodrivmedel kan mer än halvera flygplanets klimatpåverkan.

Liksom fordonsskatten utgår från klimatpåverkan bör gröna flygplan gynnas, till exempel med lägre landningsavgifter, i stället för samma skatt för alla som utredningen vill. EU:s transportministrar föreslog differentierade skatter redan 1998 och Norge inför det i år. Sverige bör inte vara mycket sämre.

- Staten bör gå före

Statliga myndigheter reser för hundratals miljoner kronor om året. Ställer de krav på klimatsmarta biodrivmedel i effektiva flygplan så tar omställningen fart.

Det är glädjande att en snabbutredning tillsatts om detta. Omställningen bör kunna inledas redan 2017. Som en symbolisk handling bör regeringsplanet tankas med biobränslen. Det kan ske utan att planet byggs om.

- Överväg undantag

Mellan Sveriges tre största städer är järnvägen väl utbyggd, tåget går ofta och snabbt och erbjuder en bättre arbetsmiljö än flyget. Men dyrare flyg från och till Luleå, Skellefteå, eller någon av de norrländska inlandsflygplatserna, fördyrar resorna och drabbar arbetsmarknaden utan att särskilt många byter till tåget.

Flygskatteutredningen konstaterar att det går att göra regionala undantag från skatter och avgifter – men tycker inte att det behövs.

Stora delar av Sverige är av en annan mening; en kostnad lika för alla riskerar att slita isär landet utan större klimatnytta. Därför är regionala undantag troligen rätt väg att gå.

Efter julledigheten är det hög tid för ett smartare samtal om hur vi bäst får flyget att ta större klimatansvar än i dag.

Mattias Goldmann

vd för Tankesmedjan Fores

Om flyget får nya kostnader vill vi veta vad medlen ska användas till.

Läs mer om