Bostadsbristen är stor i Sverige, vilket märks även i vårt län.
Vi har exempelvis ungdomar som måste bo kvar hemma eller avstå från en studieplats på annan ort.
Därför är det bra att regeringen nu har höjt målen för hur många bostäder som ska byggas. Men regeringens mål riskerar att bli en fantasi om inte fler företag kan fortsätta att utvecklas och anställa. Därför är den kommande avtalsrörelsen så viktig för byggbranschen.
För det första måste vi slopa tvångsackordet så att byggbranschen får ett nytt och enkelt kollektivavtal. Vi kan inte längre ha löner som enbart sätts beroende på hur fort man jobbar. I dag måste dessutom lönen omförhandlas med Byggnads var tredje månad och företagen får inte själva sätta lön på sina medarbetare. Det skrämmer många mindre företag som ofta inte har resurser att administrera alla dessa krångliga regler.
För det andra måste fler vilja jobba eller starta företag i byggbranschen. Dagens brist på arbetskraft är det främsta hindret för ökat byggande. Faktum är att vi behöver anställa 40 000 fler personer inom byggbranschen. Därför måste vi öka antalet utbildningsplatser, tillvarata nyanländas kompetens samt hålla nere kostnadsökningarna för att nyanställa.
Byggbranschen måste hitta nya sätt för långtidsarbetslösa och nyanlända att komma in på byggarbetsmarknaden. Vi vill därför införa en ny anställningsform ”introduktionsanställning” på 18 månader för enklare arbetsuppgifter. Det kan till exempel vara att assistera yrkesarbetare i produktionen.
Fler skulle få arbetslivserfarenhet och egen försörjning. För byggföretagen i kommunen skulle det innebära nya möjligheter att väcka intresse hos fler att efter en sådan anställning genomgå en yrkesutbildning.
Slutligen är det viktigt att vi håller kvar vid den lönemodell som tjänat Sveriges löntagare så väl under närmare 20 år. Sedan industrin fått sätta lönemärket 1997 har arbetstagare fått en reallöneökning på 2,4 procent per år. Det går att jämföra med 0,5 procent dessförinnan.
Vi har därför svårt att förstå att Byggnads ledning menar allvar när de lägger sig på 3,2 procent. Att spräcka en framgångsrik lönemodell kommer i förlängningen inte att gagna Sverige, framför allt inte de som jobbar i branscher med lägre tillväxt.
För att vi ska kunna bygga nya bostäder, skolor och förskolor behöver vi ett nytt och enkelt kollektivavtal som stärker våra byggföretag. Nu är hög tid för Sveriges Byggindustrier och Byggnads att ta ansvar. Vi måste tillsammans skapa förutsättningar för att alla våra mindre företag ska kunna fortsätta att bygga och anställa.
Johan Hallberg