Tyska biltillverkare återkallar 630 000 bilar i Europa för att åtgärda utsläppsproblem.
Det rapporterade för en tid sedan nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till en regeringskälla.
Höga böter kan bli följden.
Sannolikheten att bilföretagen vill minska utsläppen är inte en 10 000-kronors fråga. Lösningen finns – nu är det samhället som inte hinner med.
Vi vet att det i dag finns tekniska lösningar som kan skapa avgasfria transporter. Elmotorer i fordon ger inga utsläpp. Har dessutom elen producerats miljövänligt är det optimala stadiet ett faktum. Så vad väntar vi på?
Sedan mitten av 1800-talet har många känt till vätgasen och hur den kan användas. För att effektivt utvinna el ur vätgas behövs bränsleceller. Och nu är bilindustrin klar med sitt utvecklingsarbete. De flesta fordonstillverkarna är beredda att rulla ut fordon som endast ger vatten som restprodukt – inga utsläpp med andra ord.
Enligt uppgift ska koldioxidutsläppen minska från 11 000 till cirka 1 000 kg koldioxid per person per år innan 2050. Når vi dit?
Det kan ingen veta, men det är ställt utom allt tvivel att tekniken är redo för en omställning som gynnar miljön.
Toyota Mirai är redan här. Hyundai ix35 FCEV säljs redan i Sverige. Och de andra biltillverkarna kommer så snart det finns rätt infrastruktur. Samhället, som leds av det politiska systemet, har bara att fatta rätt beslut.
Frågan som hela tiden väcks är varför ingen politiker önskar en snabb förändring. I ena spåret de som insett möjligheterna och ivrigt vill medverka till förändring och i det andra de som har makten att besluta om infrastruktur – utbyggnaden av tankstationer till exempel.
En omställning till nollutsläpp kräver beslut inom flera områden. Vätgas kan lokalproduceras. Kogödsel och matavfall är utmärkta för att producera vätgas. Rötning till biogas är vi bekanta med, nu finns teknik att lokalt kunna omforma denna till ren vätgas – som ger nollutsläpp.
Världen över förbereder sig också många busstillverkare för omställning. Tack vare att Skellefteå kommuns beslutfattare har varit förutseende med byggandet av biogasanläggningen Tuvan finns redan råvaran när kommunens bussar ska ersättas med elbussar.
Elbussar som får sin energi via vätgas – ja, just det – från biogasen från Tuvan.
Vågar ägarna till Skelleftebuss ta det steget och bli föregångare för omställning till ett nollemissionssamhälle?
Tord Lindgren
ordförande i Vätgas Norr och styrelsemedlem i Vätgas Sverige
En omställning till nollutsläpp kräver beslut inom flera områden.