Det är tron på oss själva som förändrar Skellefteå

Debatt. Idag (måndag) inleds Bizbuz, Skellefteås näringslivsdagar. Det är ett forum för dem som vill lära sig mer om näringslivet i regionen och tillsammans blicka framåt med nya idéer och tankar. Att viga fler dagar till att mötas kring frågor som rör Skellefteås näringsliv och framtiden är bra. Det behövs mer sådant. Samtidigt ser vi att debatten om Skellefteås näringsliv ofta utgår ifrån hur det ser ut idag, vad som är bra och vad som måste bli bättre, istället för de mer visionära idéerna om hur det skulle kunna se ut. Utifrån detta koncept fick ett antal aktörer i uppdrag att visionera om Skellefteås näringsliv 2030 och bidra med sina reflektioner kring Skellefteås framtida näringsliv.

Våra invånares kompetens och politiskt mod har gett Skellefteå lasarett en framträdande roll som testmiljö för utveckling av innovativa lösningar inom hälsovården. Foto: Bertil Ericson/TT

Våra invånares kompetens och politiskt mod har gett Skellefteå lasarett en framträdande roll som testmiljö för utveckling av innovativa lösningar inom hälsovården. Foto: Bertil Ericson/TT

Foto: Foto: Bertil Ericson/TT

Not Found2017-01-16 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje dag ger något mig känslan av att takten som världen förändrar sig i går snabbare och snabbare.

Det som var normen och normalt för tio år sedan är inte längre det.

Tänk bara på hur många som hade fast telefon för tio år sedan och hur många som har det i dag?

Globalisering, centralisering, digitalisering, forskning och innovationer bidrar till att Skellefteå 2030 kommer att se annorlunda ut.

Jag vill hävda att det faktiskt måste se annorlunda ut för att vi skelleftebor ska bo och verka i en attraktiv stad som rymmer minst 80 000 invånare. Det är lätt att känna sig maktlös inför så stora krafter, men jag tror att det rymmer en stor möjlighet för oss.

2030 hoppas jag att vi förstår att vi alla har möjligheten, tillåtelsen och kraften att tillsammans göra Skellefteå mer konkurrenskraftig. Vi har lyft vår stad genom att acceptera och se värde i varandras olikheter och kunnande. Vi har mentalt släppt tanken om att andra är ansvariga för vår lycka och skapar staden som vi vill ha den.

Vi kan lära så mycket av grannen på hörnet, men det är inte ofta vi tar oss tid att se värdet av att göra detta. Jag hoppas och tror att just skapande och lärande tillsammans 2030 är ett naturligt beteende. Att vi alla vågar tänker lite mer som Astrid Lindgrens Pippi Långstrump: Detta har jag aldrig gjort så det kan jag säkert.

Det är vår egen kunskap, och hur vi ser på våra egna möjligheter, som kan göra den största skillnaden för vår stad. 2030 har vi vidareutvecklat campusområdet så att Luleå tekniska universitet (LTU) och andra utbildar studenter med kompetens som är attraktiv för både vår stads nuvarande och framtida industri.

Något som är väldigt positivt är att drygt en tredjedel av studenterna väljer att stanna efter färdig utbildning.

Proaktiv satsning på förändringsarbete fortsätter och 2030 har det visat sig att satsningen på röda tråden, det vill säga innovation och entrepenörsdrivande aktiviteter riktat mot ungdomar, individuella idébärare och företagare, var en stark kraft för att skapa förutsättningen för det nya Skellefteå.

Framtidsdrömmar är mycket mer varierade och målsättningen är lika ofta att skapa sitt eget företag som att söka traditionell anställning. Innovationsstödsystemet 2030 är uppbyggt och ändras efter kundernas behov.

Våra invånares kompetens och politiskt mod har även gett Skellefteå lasarett en framträdande roll som testmiljö för utveckling av innovativa lösningar inom hälsovården. De nya lokalerna är byggda för framtidens sjukvård och det är ingen som kommer ihåg när det var problem att rekrytera personal.

Självklart levererar vår proaktiva stad bassjukvården på ett tryggt och kompetent sätt där medborgarna står i fokus och är inte längre är ett hinder för vår växt.

Skellefteå har blivit en smart stad. En stad som använder digital kraft för att skapa mervärde för sina invånare. Vi använder optiska sensorer till att skräddarsy lösningar som är bra för oss och miljön. Insikterna säljer vi och finansierar en infrastruktur som gör det möjligt att etablera sig här men ändå arbeta med en global marknad.

Norrbotniabanan, flytten av E 4 från centrum, fortsatt expansiv satsning på fibernätverk i världsklass är bara några av initiativen.

Vi behöver kunskap för att ändras. För att kunna driva förändringen i stället för att vi ska reagera på något som redan hänt. Jag tror att vi i Skellefteå har andan, drivet, kunskaperna och människorna som vill göra just detta.

Tillsammans kan vi bygga en trovärdig positionering där Skellefteå är platsen som inte bara ger idéerna plats, men där de faktisk får lov att bli verklighet och forma världen.

Om vi lyfter tron på oss själva och våra medmänniskor så kan vi skapa en stad där vi inte bara följer och reagerar på hur världen och samhällen ändras, men faktiskt är en stad som är med och påverkar vägen vi går.

Och det är du, en av Skellefteås 80 000 engagerade invånare, som har kraften.

Ta steget och var med och skapa staden som vi alla vill ha.

Sofia Gullholm

LTU Business AB

Skellefteå har blivit en smart stad som använder digital kraft för att skapa mervärde för sina invånare.

Våra invånares kompetens och politiskt mod har gett Skellefteå lasarett en framträdande roll som testmiljö för utveckling av innovativa lösningar inom hälsovården. Foto: Bertil Ericson/TT
Våra invånares kompetens och politiskt mod har gett Skellefteå lasarett en framträdande roll som testmiljö för utveckling av innovativa lösningar inom hälsovården. Foto: Bertil Ericson/TT
Läs mer om