Företagarfrågor och näringspolitik får sällan uppmärksamhet i valrörelsen.
När ekonomi diskuteras är det i stället arbetslösheten eller integrationen som står i fokus.
Men som Alliansen visade med sitt utspel under måndagen (20/8 2018) är dessa frågor svåra att koppla isär.
Sedan 1990 har fyra av fem nya jobb skapats i småföretag. Allt som kan underlätta för sådana att skapas, eller att växa, har därför goda chanser att förbättra situationen på arbetsmarknaden.
En sådan sak är Alliansens förslag om att utreda mikroföretagande. Det bygger på en tidigare idé från Centerpartiet om ingångsföretag, en enklare form av företag som i princip ska kunna startas genom att man laddar ner en app till sin mobiltelefon. Därefter för man in inkomster och utgifter, och betalar en rak skatt på 25 procent på sin omsättning, som får vara upp till 200 000 kronor innan man måste byta företagsform.
Företagarfrågorna lär inte avgöra valet den här gången heller. Det gör dock inte näringspolitiken mindre viktig.
Det är precis den typen av förslag som på riktigt skulle kunna sänka trösklarna till att bli företagare. För många av de som inte tar sig in på den ordinarie arbetsmarknaden kan det också bli en möjlighet att själv skapa sig ett jobb. Sveriges andel av så kallade enkla jobb, arbeten som kan utföras med mycket låg utbildningsnivå är lägst i EU. (Ekonomifakta)
Alliansen föreslår också att kravet på aktiekapital ska sänkas från 50 000 till 25 000 kronor, att reglerna som missgynnar generationsväxlingar i företag avskaffas, och att regelverket för personaloptioner ska utvidgas till att omfatta fler företag.
Det är bra förslag, men precis som Liberalernas Mats Persson och Said Abdu skriver i Dagens industri (19/8 2018) går det att gå ännu längre i frågan om personaloptioner. Här har regeringen under mandatperioden infört nya regler som ska göra det lättare för så kallade start ups, nya företag med hög tillväxtpotential, att rekrytera högkvalificerad personal. Men reformen har blivit försenad, och har för snäva villkor.
Liberalernas förslag om att avskaffa begränsningsreglerna är därför helt rätt.
Företagarfrågorna lär inte avgöra valet den här gången heller.
Det gör dock inte näringspolitiken mindre viktig.
Som tur är verkar åtminstone ett block komma ihåg det.
Joakim Broman, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån