Det är ohållbart att kasta julmaten

Debatt. Ungefär en tredjedel av all mat som produceras i världen går till spillo, någonstans på vägen från åkern till matbordet. I Sverige kastar vi 50 kilo felfria livsmedel per person och år, enligt en rapport från Livsmedelsverket.

Not Found2016-12-22 13:51
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Invånarna i Västerbottens län har kastat nästan 12 000 ton fullt ätbar mat i år.

Det motsvarar växthusgasutsläppen från nästan 10 000 bilar.

Genom att tänka igenom matinköpen kring julhelgen, då matsvinnet brukar öka rejält, kan vi alla bidra till en mer hållbar värld.

Ungefär en tredjedel av all mat som produceras i världen går till spillo, någonstans på vägen från åkern till matbordet. I Sverige kastar vi 50 kilo felfria livsmedel per person och år, enligt en rapport från Livsmedelsverket. För Västerbottens län innebär det ett matsvinn på nästan 12 000 ton under 2016.

I fattiga länder är problemet i stället att stora delar av den skörd som bönderna är beroende av för sin överlevnad går förlorad.

Ibland saknas kylanläggningar, ibland ett tak som skyddar maten mot regn.

We Effect arbetar med långsiktigt bistånd i 24 länder, bland annat med att förbättra bönders möjligheter att ta hand om det som jordbruket ger.

Trots skillnaderna mellan Sverige och fattiga länder är vi delar av samma globala problem: Är det hållbart att så mycket mat går till spillo?

Matsvinn i vår del av världen bidrar till klimatförändringar som ger fattiga bönder i utvecklingsländer sämre förutsättningarna att bedriva jordbruk.

Klimatpåverkan från Sveriges kastade mat motsvarar 360 000 bilar som körs genomsnittligt under ett år. För Västerbottens län är den siffran nästan 10 000 bilar.

Matsvinnet belastar även vår planet på andra sätt. När man kastar en avokado slänger man också bort 200 liter vatten som gått åt för att odla fram den. Matproduktion riskerar att bidra till negativ miljöpåverkan genom konstgödning och bekämpningsmedel.

FN har slagit fast att det globala matsvinnet måste halveras till 2030 som en del i de globala målen för hållbar utveckling.

Sverige har ett åtagande att halvera matsvinnet per person i butik- och konsumentledet till 2030.

För att nå det målet krävs en samlad ansträngning från både samhället och näringslivet.

Men din insats behövs också. Hos ett genomsnittligt hushåll ökar matsvinnet med 12 procent över jul. Låt det inte bli så hemma hos er.

Anneli Rogeman vd We Effect - Skippa julbordet: Ett dignande bord leder lätt till mycket rester. Det är enklare att beräkna hur mycket som går åt om man bjuder på en festlig maträtt i stället.- Planera bättre: Hur många gäster är ni och hur mycket mat ställer du fram? Gör en enkel uträkning för att bedöma mängden.- Kyl snabbt: Låt inte maten stå framme längre än nödvändigt och ha fyra till fem grader i kylen, då håller sig resterna längre.- Strategiska rester: Laga lite mer av det som går bra att frysa in eller äta dagarna efter jul, som julskinka eller Janssons frestelse. Gör mindre av det som är godast nylagat.- Ge bort mat: Erbjud gästerna att ta med sig mat hem, om det blir över. Är det större mängder mat kan du fråga härbärgen om de vill ha den. 18541236

Läs mer om