Tyvärr så är dina kvalifikationer inte längre tillräckliga för ditt jobb. I den hårdnande konkurrensen är vi tvungna att göra om vår organisation och spetsa kompetensen och då hänger du tyvärr inte med längre. Det är inte dig det är fel på, utan din kompetens. Tack för allt och lycka till.
Ungefär så kan det låta när allt fler tjänstemän på företag i Västerbotten, trots många, långa och lojala anställningsår, får besked om att de kommer att bli uppsagda. Det är inte heller helt ovanligt att arbetsgivaren hävdar att tjänstemannen inte visat intresse för sin egen kompetensutveckling. Inte för att arbetsgivaren nödvändigtvis uppmuntrat till kompetensutveckling, men ändå.
Samtidigt visar Unionens undersökningar att tjänstemännen är medvetna om att den egna kompetensen skapar trygghet i arbetslivet. Om man som anställd har möjlighet att utvecklas är man attraktiv på arbetsmarknaden, det blir lättare att hitta ett nytt jobb och det behöver inte vara en katastrof att bli arbetslös. Det kan bli naturligt att både byta jobb och karriär men också vara en chans till utveckling på jobbet.
Framförallt måste ungdomar få en bra start i arbetslivet. Eftersom kompetens är färskvara är det extra viktigt att även de korta och tillfälliga anställningarna, som för många unga är vägen in till arbetsmarknaden, ger rätt till en kompetensutveckling värd namnet.
I de nu pågående förhandlingarna mellan PTK och Svenskt Näringsliv om ett nytt omställningsavtal för 700 000 tjänstemän på 32 000 företag inom den privata sektorn, diskuteras hur man kan skapa ett system där varje medarbetare får möjlighet att utveckla sin kompetens under anställningen.
Unionen vill att fler ska få ta del av den trygghet som omställningsavtalet innebär. I dag omfattas inte visstidsanställda och de som sägs upp på grund av ohälsa, det vill vi ändra på. Eftersom det blir allt vanligare med visstidsanställningar även här i Västerbotten behöver dessa grupper inkluderas för att stärka alla tjänstemäns ställning på arbetsmarknaden.
Unionens egna undersökningar visar att ungefär hälften av tjänstemännen inte får ta del av planerad kompetensutveckling i sin anställning. Vi ser mycket tydligt att det är just denna grupp som är utsatt och löper stor risk att förlora sina jobb om företaget tvingas dra ned på personalen. För såväl företag som individer är dessa förhandlingar om nytt omställningsavtal därför extra viktiga för vår framtida konkurrenskraft i Västerbotten.
En sak är säker – kompetensutveckling är en nyckelfråga och den individ och de företag som inte inser detta riskerar att förlora både anställningen och anställda. Att ständigt utveckla och stärka individens kompetens stärker även företagen, stärker Västerbottens konkurrenskraft och stärker tjänstemännens anställningsbarhet. I den uppfattningen står Unionen stark.
Erika Lundmarkregionstyrelsens ordförande Unionen Västerbotten
Alf Söderlundordförande för Unionens koncernklubb på Volvo AB
Therese Dahlbergregionstyrelsens ungdomsombud Unionen Västerbotten