Den svenska modellen är inte diskriminerande

Replik. Det är anmärkningsvärt att en riksdagsledamot anser att krav på kollektivavtal är ett lagbrott.

Foto: Bertil Ericson/TT

Not Found2018-08-04 16:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Ann-Charlotte Hammar Johnssons, M (riksdagsledamot för Skåne län, ledamot i näringsutskottet) replik ”Uppmuntra inte till att bryta mot lagen”, publicerad på norran.se måndagen den 23 juli 2018.

I en debattartikel i Norran (16/7 2018) ställde vi krav på att ordning och reda ska råda vid offentliga upphandlingar. Vårt krav var enkelt; kollektivavtal ska respekteras i alla upphandlingar för offentliga medel. Detta för att värna löntagare och seriösa företag i Sverige.

Ett hållbart företagarklimat helt enkelt.

Det är anmärkningsvärt att en riksdagsledamot anser att krav på kollektivavtal är ett lagbrott. Det är oklart om Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) i sin replik i Norran (23/7 2018) anser att det ska gå att få avtal i en offentlig upphandling med mindre än att man som företagare gör rätt för sig när det gäller löner och arbetsvillkor.

Eller ska vissa företag få möjlighet att med sämre villkor få en gräddfil till en affärsuppgörelse med en offentlig organisation? Är det då också olagligt att kräva att företag som låter bli att betala skatt och moms inte ska få möjlighet till avtal?

Det finns ingenting som motsäger att det lokala näringslivet, som Hammar Johnsson hänvisar till, kan följa kollektivavtal och på det sättet bidra till ett stabilt och hållbart lokalt företagande. Tvärtom, att kräva kollektivavtal är en säkerhet för att dessa, och de lokalt anställda, inte ska utsättas för prisdumpning vid upphandlingar.

Lämnar man fritt för företag att gå under kollektivavtalet så öppnar man för utträngning av seriösa företag.

Kollektivavtal är en uppgörelse mellan arbetsmarknadens parter om lönenivåer och arbetsvillkor i övrigt. Det är två parter som är överens om de villkor som ska gälla.

Det finns flera sätt att följa kollektivavtal. Det vanligaste är att man som arbetsgivare är ansluten till en arbetsgivarorganisation och på så sätt omfattas av kollektivavtal med arbetstagarsidan. Ett annat sätt är att ha ett så kallat hängavtal, då man i avtal direkt med arbetstagarorganisationen förbinder sig att följa kollektivavtalet.

Det är inte kostsamt, det enda som krävs är att man uppfyller de avtalsvillkor som finns i kollektivavtalet.

Vi förstår inte hur Moderaternas Ann-Charlotte Hammar Johnsson menar när hon säger att det är ett lagbrott att värna om den svenska modellen, men helt säkert är att arbetsmarknadens parter vill värna om en hållbar arbetsmarknad med möjlighet för alla företag att konkurrera på lika villkor.

Isak From, ordförande Socialdemokraterna i Västerbotten

Thomas Rolén, ordförande Byggnads Västerbotten

Kollektivavtal krav vid offentlig upphandlingUppmuntra inte till att bryta mot lagen
Läs mer om