Den överskattade egoismen

Åsikt. Män som Machiavelli och Hobbes, för att inte tala om Freud, har alla betonat vår själviska natur. Detta har lett till att vi fått en människosyn som troligen gjort att vi tänkt fel i allt från nationalekonomi och politik till psykologi och barnuppfostran.

Not Found2016-08-19 05:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland stöter vi på fakta och argument som gör att vi tvingas tänka i nya banor.

En artikel i Dagens Nyheter av David Brooks (8/8 2016) fick mig att göra just detta.

Som så många andra har jag utgått ifrån att vi är själviska och att belöningar är viktiga för att vi ska agera på ett önskvärt sätt.

Män som Machiavelli och Hobbes, för att inte tala om Freud, har alla betonat vår själviska natur. Detta har lett till att vi fått en människosyn som troligen gjort att vi tänkt fel i allt från nationalekonomi och politik till psykologi och barnuppfostran.

Den fråga som infinner sig är vilka konsekvenserna blir om vi människor inte är så egoistiska, utan att vi i själva verket är ”förprogrammerade” att visa kärlek och omsorg, att det naturliga för oss är att samarbeta.

I DN-artikeln redovisar David Brooks ett antal exempel där ekonomiska ersättningar förstört människornas naturliga läggning att vara solidarisk. Mycket tyder på att man med ekonomisk ersättning kan slå ut vår tendens att vara just solidarisk.

Tänk om det är vetenskaperna och de politiska tänkarna som har fel och religionerna som har rätt?

Tänk om det är Bibelns etik, om att älska sin nästa som sig själv, som är det naturliga för oss människor?

Vad är det som driver oss människor?

Är det säkert att ministrar, vd:ar, biskopar med flera gör ett bättre arbete för att de får bra betalt?

Kan det till och med vara så att de fattar felaktiga beslut därför att de tänker mest på det ekonomiska utfallet?

När vi ser de problem som världen står inför i dag, krig, flyktingvågor, miljöförstöring och klimatförändring, för att nämna några, så inser vi att vi behöver mera osjälviskt samarbete och inte mindre. Ändå tycks de politiska och ekonomiska vindarna vara att vi ska klara oss med mindre samarbete.

I slutet av artikeln skriver David Brooks: ”Nu har ekonomiskt nyttotänkande blivit det normala sättet att analysera samhället och betrakta världen. /…/ Genom att utgå från att människor är själviska och prioritera arrangemang baserade på egenintresse har vi stärkt en egoistisk inställning. Det är tid att vända på den klassiska nationalekonomin och statsvetenskapen. Det är dags att bygga institutioner som tar vara på människans naturliga lust att göra gott.”

Man behöver inte vara religiös för att vilja ha ett mindre materialistiskt samhälle, men jag tror att religionerna behövs för att utmana den materialistiska livshållning som håller på att förstöra vår värld.

Jag tror att Gud behövs för att vi ska inse vårt eget bästa och det är inte att tjäna så mycket pengar som möjligt utan att tjäna våra medmänniskor så mycket som möjligt.

Hans Marklund

präst

Jag tror att Gud behövs för att vi ska inse vårt eget bästa.

Läs mer om