I dag får kvinnor bara 66 procent av männens pension.
Inte för att pensionssystemet är ojämställt, utan för att det speglar en ojämställd arbetsmarknad, där kvinnor är överrepresenterade i låglöneyrken och var tredje kvinna jobbar deltid.
Det visar tjänstepensionsföretaget Alectas rapport ”Deltidsfällan – Hur en ojämställd arbetsmarknad ger ojämställda pensioner”.
Ovanstående tål att upprepas.
Dagens pensionssystem är jämställt.
Däremot slår mäns och kvinnors frivilliga och ofrivilliga val hårt mot pensionskuvertet. För medan kvinnors deltidsarbete kan vara utmärkt ur ett familjeperspektiv, är det sällan det ur ett individperspektiv.
Därför är det när första barnet är fött, sover någorlunda på nätterna och har börjat med smakportioner, dags att diskutera vad som ska hända när föräldrarnas kärlekssaga tar slut.
För alla parrelationer upphör, antingen på grund av att den ena parten avlider eller för att man separerar. Då är det ofta den som har tagit ut flest föräldradagar och jobbat deltid som drar den ekonomiska nitlotten.
Om man inte är förberedd.
I praktiken betyder det att man i en parrelation bör kompensera den ekonomiskt svagare parten så fort det uppstår en ekonomisk differens. Antingen genom att hon får den andres premiepension eller genom att spara privat i hennes namn.
Dessutom måste arbetsgivarna börja ta sitt ansvar. Heltid ska vara norm inom hela den offentliga sektorn och om många säger att de inte orkar jobba heltid som undersköterskor, vilket är standard för läkare, är det dags att se över arbetsförhållandena.
För arbetsgivare inom tjänstemannayrken handlar det snarare om att markera att det är okej att gå klockan tre för att hämta på förskolan om man jobbar ikapp på kvällen.
Sist men inte minst måste pensionssiffrorna ut i offentligheten. Det ska även i framtiden stå var och en fritt att välja att jobba deltid. Däremot måste alla ha klart för sig att valet gäller livet ut.
Susanne Nyström
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån
Den som har tagit ut flest föräldradagar och jobbat deltid drar den ekonomiska nitlotten.