Våga fråga om våld
Under denna vecka, 4-8 december, genomförs En vecka fri från våld. Bakom initiativet står Länsstyrelserna, Sveriges kommuner och landsting, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Unizon och organisationen MÄN.
Det är oerhört viktigt att mäns våld mot kvinnor uppmärksammas i hela samhället, och inte minst genom ett aktivt och medvetet politiskt arbete i kommuner och landsting.
Mäns våld mot kvinnor är ett lokalt, nationellt och globalt problem. Våld och hot om våld minskar kvinnors livsutrymme och är ett folkhälsoproblem. Det förekommer i alla åldrar, samhällsklasser, bostadsområden och yrkesgrupper. Mäns våld mot kvinnor är i huvudsak ett uttryck för den patriarkala ordningen - ett samhällssystem där män har den primära makten och där de flesta ledande positioner i samhället domineras av män. Ojämställdhet, sexism och stereotypa föreställningar om kön är en förutsättning för våldet. Metoo-vrålet som ekar i Sverige och världen har effektivt, och smärtsamt, blottlagt vad ojämställdhet och skillnad i makt mellan kvinnor och män resulterar i.
Den som utsätts för våld i nära relationer söker sig till många olika instanser inom hälso- och sjukvården. Därför är det viktigt att hälso- och sjukvårdens personal vågar fråga om våld och har en beredskap att omhänderta våldsutsatta kvinnor. Det gäller de som söker akut med skador men det är också viktigt att fråga personer med kroniska svårbehandlade symtom, i denna grupp finns många som är eller har varit utsatta för våld.
På Vänsterpartiets initiativ har Västerbottens läns landstings styrelser och nämnder ålagts att aktivt arbeta med att motverka våld i nära relation genom olika insatser under mandatperioden. Det har bland annat resulterat i utbildningsinsatser i våra verksamheter och ett ”Våga fråga”-kort som våra medarbetare kan använda i kontakt med patienter. Kanske har du sett ”Bry dig”-kampanjen i form av korta filmer och affischer på tåget eller på stan?
En uppmaning som riktar sig till de personer som finns runt våldsutsatta och våldsutövare med ett budskap om att de ska göra just det – bry sig.
Det handlar om att våga se och att våga fråga när du upplever att din kompis, kollega eller dotter blir isolerad, och detsamma gäller deras partner om den visar mycket svartsjuka och kontrollbehov. Tillsammans kan vi sätta stopp för mäns våld mot kvinnor.
LiseLotte Olsson, landstingsråd (V)