Replik på Anneli Rogemans (We Effect) debattartikel ” Satsa på jordbruket för att minska fattigdom och svält” publicerad på norran.se torsdagen den 30 juni 2016.
Ett utvecklat jordbruk är en av de viktigaste faktorerna för fattigdomsminskning i Afrika söder om Sahara. Och det är en utveckling som måste ske utan att varken miljö eller människor tar skada. Därför är Sidas ansträngningar för att utveckla ett hållbart jordbruk så omfattande.
2015 var vårt stöd till Afrika söder om Sahara nästan fem miljarder svenska kronor. 90 procent av det stödet går via våra bilaterala strategier, som alltså handlar om vad vi gör i respektive land.
Att då som We Effect läsa vår strategi för det regionala stödet, som utgör endast tio procent av vår verksamhet, och utifrån det dra slutsatser om allt Sidas bistånd i regionen blir därför missvisande.
Sidas arbete för ett långsiktigt hållbart jordbruk utgår från att vi ser till hela värdekedjan. Vi har gått från att stödja produktion av råvaror till att också satsa på förädling och möjligheterna att sälja dem vidare på olika marknader. Detta genererar mer inkomster och fler arbetstillfällen som kommer länderna till del.
Ett exempel på en sådan insats är projektet Musika i Zambia som har uppmuntrat företag att även erbjuda varor och tjänster till småbrukare. Det har lett till att 260 000 bönder fått bättre tillgång till insatsvaror, och ökade inkomster, och att 40 000 småjordbrukare fått tillgång till finansiella tjänster som skördeförsäkringar.
Förändringen från att stödja råvaruproduktion till hela värdekedjan märks också i hur vi rubricerar vårt stöd. Förut kunde allt kategoriseras som just ”jordbruk”, nu återfinns det här stödet under namn som marknadsutveckling, handel och innovativ finansiering.
Det är därför We Effect drar den felaktiga slutsatsen att vårt jordbruksstöd har minskat avsevärt sedan 1992.
Något som däremot stämmer i We Effects analys är att satsningar på jordbruket också är satsningar på kvinnor eftersom de står för en stor del av produktionen.
Det här har vi på Sida alltid med oss, och förutom att vi ständigt analyserar vår verksamhet utifrån ett jämställdhetsperspektiv, så har vi också särskilda insatser som fokuserar enbart på kvinnor.
Till exempel ett program i Moçambique, Tanzania, Rwanda och Zambia som ökar möjligheterna för kvinnor och ungdomar att spara och låna pengar, och använda mobiler för pengatransaktioner, vilket är viktiga förutsättningar för att kunna utveckla jordbrukssektorn.
De klimatförändringar som vi märker av över hela jorden slår hårt mot det afrikanska jordbruket eftersom det redan är sårbart. Sida arbetar därför allt mer med att stärka motståndskraften mot de återkommande matkriser som är en följd av det förändrade klimatet.
I det torra Sahel blir bevattnad småskalig odling allt viktigare i takt med att det traditionella jordbruket allt oftare slår fel på grund av allt mer oregelbundna regn. En lösning på det är att som vi finansiera renoveringar av dammar på bynivå så att man har bra förutsättningar för att lagra regnet när det väl faller.
Utmaningarna för det afrikanska jordbruket är många, men det är även utvecklingsmöjligheterna.
Torbjörn Pettersson