Replik på Torbjörn Nilssons (ordförande, Svenska Rovdjursföreningen) och Göran Lundins (regionansvarig Västerbotten, Svenska Rovdjursföreningen) debattartikel ” Hög tid att stoppa cirkusen kring licensjakten”, publicerad i Norran och på norran.se onsdagen den 9 november 2016.
Skellefteå Naturskyddsförening instämmer i Svenska Rovdjursföreningens debattartikel ” Hög tid att stoppa cirkusen kring licensjakten” (Norran 9/11 2016).
Varför ska vi rädda vargen?
Att skydda den vargstam som finns i Sverige är vårt lands ansvar enligt lag. Förutom nationella lagar, som jaktlagen och artskyddsförordningen, har Sverige också skrivit under FN:s konvention om biologisk mångfald, som inkluderar skydd av våra rovdjur.
Dessutom måste varje EU-land följa art- och habitatdirektivet, en naturvårdslag inom EU.
Hur många vargar finns det då i Sverige?
Enligt den senaste inventeringen vintern 2015–16 fanns det drygt 300 vargar. Då har hälften av de 25 vargar i revir som delas med Norge räknats in, och de 33 vargar som dött under inventeringsperioden räknats bort. Vargarna har hunnit föröka sig sedan dess. Men de officiella beräkningarna är omtvistade.
Vargen och alla andra djur och växter samspelar i en frisk natur. Med varg blir det balans i naturen och många andra arter gynnas.
Vargen håller efter växtätarna, både genom att påverka deras beteende och genom att döda de svagare individerna. Därför påverkar vargen även den vegetation som bytesdjuren normalt äter av. Enligt Naturvårdsverkets senaste statistik finns ingen vargfamilj eller revirmarkerande vargpar i Norr- och Västerbotten.
Friska ekosystem består av en rik biologisk mångfald. En av Naturskyddsföreningens stora uppgifter är att jobba för ett friskt ekosystem = en rik biologisk mångfald.
Dit hör bevarande av vargen.
Barbro Viklund