Folkpartiets förslag till partiprogram har nyligen presenterats. Med det nya partiprogrammet, som antas av landsmötet i höst, lägger vi grunden för nästa stora handikappreform i Sverige.
Vi har en stolt liberal historia av engagemang för att människor med funktionsnedsättning ska kunna leva självständiga liv och verka i samhället med full kraft. Bengt Westerbergs stora handikappreform på 1990-talet innebar revolutionerande förbättringar för många individer. Nu är det dags att ta nästa steg. Sverige behöver en ny omfattande handikappreform för ökad delaktighet, tillgänglighet och möjligheter till jobb. Målet är att alla individer ska ha möjlighet att leva självständiga liv och utveckla sina unika förmågor.
Bättre chans på arbetsmarknaden
En av samhällets största orättvisor är svårigheten för personer med funktionsnedsättning att hitta egen försörjning. Ett system med jobbcheckar ska ge arbetsgivare enkel information om vilka stödformer som en arbetssökande är berättigad till. För att fler ska kunna få anställning på den reguljära arbetsmarknaden ska lönebidraget reformeras, med inspiration från det danska systemet med flexjobb. Det kan innebära att en arbetsgivare som anställer en person med funktionsnedsättning, som kan verka med full kraft exempelvis 40 procent av sin arbetstid, ersätts från Försäkringskassan för resterande arbetstid. En sådan reform skulle också innebära att en person kan vara kvar på sin arbetsplats efter att ha fått minskad arbetsförmåga till följd av att exempelvis ha drabbats av MS.
Bristande tillgänglighet diskriminerar
Att ha möjlighet att röra sig fritt i samhället utan att stoppas av fysiska hinder är en självklarhet för de flesta av oss. Men för en person med funktionsnedsättning är det tvärtom ofta en omöjlighet. Det hindrar människor från att verka med full kraft i samhället och det minskar deras egenmakt. Visst har utvecklingen gått framåt när det gäller tillgänglighetssträvanden i den offentliga miljön, inklusive kollektivtrafiken. Men fortfarande finns stora brister. Därför behövs en systematisk tillsyn för att få bort lätt avhjälpta hinder. Generösa anpassningsbidrag ska finnas för äldre fastigheter. Det är också dags att slå fast att dålig tillgänglighet ska omfattas av diskrimineringslagarna.
Ge alla rätt till valfrihet
Vi vill utgå från individen. Hon eller han måste ha rätt att fatta avgörande beslut för den egna vardagen. Det kan handla om rätten att välja gruppbostad eller hemtjänst. Men det kan också gälla val av färdtjänst, där kundval behöver införas. Vi ser med oro hur andra partier i alliansens hellre prioriterar socialdemokratiska kommunalråds rätt att slippa använda Lagen om valfrihet (LOV), än enskilda människors rätt att forma sin vardag.
Christer Nylander(FP) riksdagsledamot för Skåne, ordförande partiprogramkommittén
Anna Starbrink(FP) ledamot partiprogramkommittén