Dags att titta upp ur ideologihandboken

Debatt. När ska Peter Olofsson titta upp från ideologihandboken och i stället se verkligheten och försöka anpassa hälso- och sjukvården utifrån denna?

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-10-23 20:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Västerbottens läns landsting har nu tagit beslut om att införa sex nya länskliniker.

Sex länskliniker som enligt landstingsrådet Peter Olofsson (S) kommer att skapa en mer jämlik hälso- och sjukvård i Västerbotten.

Ordet jämlik har Peter Olofsson hämtat från den röda ideologiska handboken. Dessvärre finns det ingen verklighetsförankring bakom argumentationen.

Tänk om Peter Olofsson och hans rödgröna majoritet i stället kunde göra en trovärdig konsekvensanalys innan beslut tas, se hur verksamheterna fungerar i stället för att gömma sig bakom ideologiska mantran om en jämlik vård.

Det finns många exempel som jag kan lyfta fram men nöjer mig med ett par.

Ögonklinikerna i Lycksele och Skellefteå har under många år varit flaggskepp med sina intraprenader inom landstinget. Stor effektivitet har kombinerats med hög kvalitet. Detta vill landstinget nu slå sönder med förklaringen att det ska vara jämlik vård och att man inte kan ha kliniker med kortare väntelistor.

Öron-näsa-halskliniken är sedan tidigare en länsklinik och ska enligt den styrande rödgröna majoriteten erbjuda en jämlik vård i hela länet. Men hur jämlikt tänker landstinget när man stänger öron-näsa-halskliniken i Lycksele och i Skellefteå och flyttar all verksamhet till Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Är det den framtid som en jämlik vård ska innebära för Lycksele och Skellefteå?

Nu ska halva länets befolkning åka minst 26 mil och få vänta betydligt längre på att få vård.

Det hela blev rent av skrattretande när landsting införde parkeringsavgifter vid Lycksele lasarett och angav jämlikhet som anledningen till detta.

Jag hade kunnat acceptera vilken annan anledning som helst utom just jämlikhetsargumentet. I Lycksele och i inlandet finns en väldigt begränsad kollektiv trafik. Därmed blir bilen ett helt nödvändigt transportmedel för att kunna uppsöka sjukvård.

Hur kan detta då vara jämlikt?

Att införa länskliniker handlar inte om att skapa en jämlik sjukvård. I stället handlar det om att centralstyra hälso- och sjukvården och om att ha en referensram för hur vården ska drivas. Men då är det inte en ram sedd ur Lyckseles eller Skellefteås perspektiv.

När ska Peter Olofsson och den rödgröna majoriteten i Västerbottens läns landsting titta upp från ideologihandboken och i stället se verkligheten och försöka anpassa hälso- och sjukvården utifrån denna?

Då kanske vi kan börja diskutera en jämlik vård?

Elisabeth Björnsdotter Rahm(M)

ordförande för Moderatkvinnorna i Västerbotten

Läs mer om