Dags att bli Fairtrade City

Nu behöver vi gå från ord till handling och göra Skellefteå till Sveriges 63:e Fairtrade City.

Not Found2014-05-09 21:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Intresset för etik växer bland svenska konsumenter. Både intresset för hur arbetsförhållandena ser ut bakom produkterna i butiken, och vilket ansvar kommunen tar i sina upphandlingar. Skellefteå kommun har chansen att göra skillnad genom att bli Fairtrade City. Nu behöver vi samla alla goda krafter för att komma i mål med en diplomering.

Den 10 maj är World Fair Trade Day – en dag för rättvis handel. Rättvis handel handlar om att vi konsumenter, genom att välja Fairtrade-märkta produkter när vi handlar, kan bidra till att människor får bättre villkor på jobbet och ett bättre liv.

Det här är en fråga som engagerar allt fler. Försäljningen av Fairtrade-märkta produkter ökade med 29 procent förra året. En konsumentundersökning från TNS Sifo visar att åtta av tio svenska konsumenter uppger att de köper minst en Fairtrade-märkt produkt i månaden. Nära hälften säger att de kommer att öka sin konsumtion av Fairtrade-märkta produkter de kommande åren. I en annan undersökning från TNS Sifo uppger 84 procent att de tycker att kommunen bör ställa etiska krav i sin upphandling.

Även här i Skellefteå kommun är anställda och medborgare engagerade i frågan. En motion om att göra Skellefteå till Fairtrade City har lämnats in till kommunstyrelsen som sedan beslutat att förutsättningarna ska utredas.

Fairtrade City är en diplomering för kommuner som engagerar sig för en hållbar konsumtion och produktion. Det innebär att man jobbar aktivt för att öka kännedomen om rättvis handel och etisk konsumtion, men också om att öka efterfrågan på och utbudet av Fairtrade-märkta produkter. I dag finns det över 1 500 Fairtrade City-diplomerade kommuner världen över, varav 62 i Sverige.

Grunden för ett framgångsrikt arbete med diplomeringen är ett lokal engagemang; det vill säga att fack, organisationer, handel, politiker och företag samarbetar. Inte minst har våra arbetsplatser en viktig roll att spela.

I många kommuner, landsting och regioner har Visions medlemmar varit framgångrika när det gäller att påverka arbetsgivare att byta ut kaffe, te och bananer i fruktkorgar till Fairtrade-märkta produkter.

Kommunstyrelsen har visat intresse av att bli en Fairtrade City. Nu behöver vi gå från ord till handling och tillsammans göra Skellefteå kommun till Sveriges 63:e Fairtrade City.

Ingrid Boström

avdelningsordförande Vision Skellefteåavdelningen

Magdalena Streijffert generalsekreterare Fairtrade Sverige

Läs mer om