Byt ut julskinkan mot en växtbaserad skinka i år

Debatt. Växtbaserat på julbordet motverkar effektivt övergödning. Det ser verkligen otäckt ut på sommaren längs våra kuster på grund av massförekomst av växtplankton.

Not Found2016-12-21 13:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Julen är här och nu ska julborden äntligen dukas fram.

Men i år är det dags att bryta ovanan med julskinka, köttbullar, ost och inlagd sill och i stället våga välja växtbaserade alternativ för klimatets, övergödningens och inte minst för din och din familjs hälsas skull.

Som tur är finns det allt fler klimatsmarta växtbaserade julmatsalternativ. En vegovåg har nämligen under de senaste åren sköljt in över vårt land och fyllt på butikshyllorna med bönburgare, sojakorv, tofu, havregrädde och flera olika sorters växtbaserad skinka. För dig som konsument är det bara att välja och vraka.

Köttbullarna och osten på julbordet orsakar enorma mängder växthusgaser som pumpas ut i atmosfären i form av metan från kornas magar, dikväveoxid från gödsel och koldioxid från skövlade skogar som omvandlats till betesmarker och foderodlingar.

Djurhållningen påverkar klimatet ungefär lika mycket som alla bilar, flygplan, båtar och lastbilar gör tillsammans, enligt FN.

Växtbaserat på julbordet motverkar effektivt övergödning. Det ser verkligen otäckt ut på sommaren längs våra kuster på grund av massförekomst av växtplankton.

Havsmiljöinstitutets nysläppta rapport ”Changes in four societal drivers and their potential to reduce Swedish nutrient inputs into the sea” visar att mindre konsumtion och produktion av proteinrika livsmedel har potential att avsevärt reducera fosfor- och kväveövergödningen.

Att välja vegoalternativ på julbordet gynnar din och dina eventuella barns hälsa.

”Nyckeln till bra matvanor är att äta mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat”. Med de orden inleds Livsmedelsverkets nya kostråd ”Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig”, som betonar hälsovinsterna med en mer växtbaserad kost.

Tyvärr har regeringen Löfven ännu inte satsat en enda krona på att uppmuntra vegonormen i samhället och vid julborden.

Politikerna bör skärpa sig och visa ledarskap. Viktigast är ett införande av en skatt på kött och charkprodukter kombinerat med sänkt moms på miljövänliga vegetabilier.

Det ska löna sig att välja rätt maträtt.

Under julen har du och din familj chansen att i lugn och ro testa växtbaserat. Ta den. Till vårterminen har du då rutin på att äta hållbart och förmår därför att välja vegetariskt även när jobbstressen sätter in.

Det vinner alla på, även grisen som inte vill griljeras i ugnen utan hellre bökar runt i snön och jorden med sina vänner och letar efter spännande godsaker.

Jonas Paulsson Köttfri måndag Havsmiljöinstitutets rapporthttp://marine.gu.se/aktuellt/n//mindre-protein-och-slopade-fosfortillsatser-i-maten-minskar-overgodningen-av-havet.cid1374369Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dighttp://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/kostrad-matvanor/vuxna/kostraed_webb.pdf 18541234

Läs mer om