Byggstrejken är slut.
Till slut tog Byggnads ledning sitt ansvar och kom tillbaka till förhandlingsbordet. Nu kan vi fortsätta bygga nya bostäder, skolor och sjukhus runt om i landet. Det är bra för samhället. Nu måste vi dra lärdomar av årets avtalsrörelse. För vi har viktiga framtidsfrågor att diskutera tillsammans.
Det nya avtalet innehåller en rad skrivningar som vi från Sveriges Byggindustrier är nöjda med. Vi är överens om att jobba för mer jämställdhet och ökad mångfald. Vi har ett utökat mandat till fackliga förtroendemän som gör vardagssamtalen enklare mellan företag och anställda.
Det är viktiga steg för att göra vår bransch mer öppen och konkurrenskraftig. Men byggbranschen har en rad andra utmaningar.
Hur ska vi fortsätta vara konkurrenskraftiga i en allt hårdare internationell miljö?
Hur skapar vi ordning och reda på arbetsplatserna?
Hur kan arbetsplatserna bli än säkrare?
Hur kan vi intressera och attrahera fler till branschen?
Det här är frågor som vi vet engagerar Byggnads medlemmar när vi träffar dem. Det är detta vi borde ha diskuterat i årets avtalsrörelse.
Nu kom avtalsrörelsen att präglas av Byggnads lednings vilja att få större löneökningar än alla andra, trots att snittlönen redan ligger på 33 000 kronor i månaden. Krav som väckte mycket liten förståelse hos allmänheten. Enligt Novus ansåg en klar majoritet av svenskarna att Byggnads krav inte var rimliga.
Faktum är att det var först när Byggnads ledning och dess ordförande Johan Lindholm till slut tvingades backa och accepterade löneökningar på samma nivå som resten av samhället som det skapades förutsättningar att komma överens.
Då hade byggarbetarna redan fått strejka i sex dagar, och strejken hade kostat närmare en miljard kronor.
Årets avtalsrörelse blev lång och konfliktfylld. Det måste mana till eftertanke. Varsel och strejk kan vara en del av en avtalsrörelse – men är det rätt och riktigt av Byggnads ledning att ständigt använda sig av det starkaste vapnet som facket har?
Byggbranschen har en ljus framtid. Behovet av nya bostäder, vägar och olika anläggningar är större än på länge. Vi borde kunna bidra med många nya jobb, integration och nytänkande. Men då måste fack och arbetsgivare kunna sitta vid samma bord och föra samtal.
Det är dags för Byggnads att överge konfliktkulturen. Då kan Byggnads medlemmar och byggföretagen få ut mer av kommande avtalsrörelser än vad som nu blev fallet.
Johan Hallberg