Den viktigaste frågan i höstens val handlar om hur fler ska kunna komma i jobb. Regeringen kommer att fortsätta sitt arbete för att föra Sverige mot full sysselsättning. Samtidigt måste alla reformer finansieras krona för krona för att Sverige ska kunna komma tillbaka till en procents överskott i de offentliga finanserna. I ett läge där fokus ska vara på jobben och ordning och reda i de offentliga finanserna måste alla förslag på reformer mätas utifrån hur de uppnår dessa syften.
Regeringen presenterar därför satsningar för mer kunskap, ökad tillgänglighet och kompetens i vården samt ytterligare förbättrat företagsklimat. Reformerna finansieras fullt ut genom ökade inkomster och minskade utgifter i statens budget.
Från Alliansens sida säger vi absolut nej till alla förslag på skattehöjningar som slår mot jobb och sysselsättning. Detta kommer att bli en av de stora konfliktfrågorna i höstens val. Ska vi fortsätta att göra det lönsamt att arbeta och satsa på mer kunskap i skolan eller ska vi, som de olika oppositionspartierna vill, höja skatterna på arbete för att framförallt höja olika former av bidrag.
Flera kommuner i norra Västerbotten har under fler år haft för dåliga skolresultat. Regeringen gör nu en stor satsning på lågstadiet med riktade statsbidrag på två miljarder kronor från och med 2015. Detta kan gå till att satsa på mindre klasser, fler lärare i klassrummen och att anställa fler speciallärare.
Regeringen utökar också undervisningen i matematik i lågstadiet och satsar på sommarskola och läxhjälp till alla elever som behöver detta stöd. Svensk skola behöver större resurser och de pengar som satsas ska gå till att stärka skolans kunskapsinnehåll.
Ett gott företagsklimat är nödvändigt i Västerbotten, som har både tätbefolkade och glesbefolkade områden. Därför är det bra att regeringen förstärker landsbygdsprogrammet både med utbyggt bredband, som ska förbättra förutsättningarna för distansjobb och studier, men också ökar stödet till lokal service.
Lanthandelslyftet gör det möjligt för företagare i vårt län att söka stöd för att driva sin mack eller matbutik, samtidigt minskar vi företagens kostnader för sjuklön, vilket kommer att innebära en reell skillnad i företagens vardag. Fram till 2020 förstärks landsbygdsprogrammet med 700 miljoner kronor.
Alliansen är enig om att fortsätta prioritera satsningar på jobb och mer kunskap i skolan. Från Socialdemokraterna väntar vi fortfarande på besked. Kommer man att fortsätta driva frågan om höjda skatter på ungdomars arbete, hur ser man på sina tilltänkta samarbetspartners förslag om kraftiga skattehöjningar för vanliga löntagare och vill man fortfarande lägga lejonparten av sina satsningar på höjda bidrag?
I Umeå verkar Socialdemokraterna ha anslutit sig till vänsterlinjen om kortare arbetstid. Är det i det ljuset man ska se de socialdemokratiska förslagen om kraftiga skattehöjningar för ungdomar? Vill man i själva verket att antalet arbetade timmar ska bli färre i stället för att antalet jobb ska bli fler?
Edward Riedl(M)
riksdagsledamot för Västerbottens län
Elisabeth Björnsdotter Rahm(M)
riksdagsledamot för Västerbottens län
Helena Lindahl(C)
riksdagsledamot för Västerbottens län
Maria Lundqvist-Brömster(FP)
riksdagsledamot för Västerbottens län
Anders Sellström(KD)
riksdagsledamot för Västerbottens län