Tillgången på kvalificerad vård för parkinsonsjuka varierar stort mellan olika delar av landet.
Nu ger ett förslag från Socialstyrelsen till nya riktlinjer hopp om en mer jämlik vård.
Parkinsonförbundet uppmanar Västerbottens läns landsting att arbeta för att riktlinjerna kommer länets alla parkinsonsjuka till del så snabbt som möjligt.
Cirka 500 personer i Västerbotten lever med Parkinsons sjukdom, en obotlig neurologisk sjukdom. De som är drabbade försämras kontinuerligt, men i olika takt.
För alla med Parkinsons sjukdom är det viktigt att kunna få tillgång till kontinuerlig läkarbehandling och medicinjustering för att leva ett bra liv. För de som har Parkinson i komplikationsfas är det väsentligt att överväga avancerade behandlingsmetoder.
När det gäller den typen av behandlingar ligger Västerbotten i topp. Det är nästan tio gånger vanligare med avancerade behandlingsmetoder i Västerbotten jämfört med i Örebro län. Men för de som har Parkinsons sjukdom, och som ännu inte är i komplikationsfas, finns möjlighet till förbättring.
Socialstyrelsens förslag till nya riktlinjer kan innebära ett stort lyft för såväl parkinsonsjukvården som för hela neurologin. De nya riktlinjerna innebär att en person med Parkinsons sjukdom ska ges möjlighet till att träffa sin specialistläkare två gånger per år.
Om man är i en stabil fas av sjukdomen kan det räcka med att det ena besöket är hos en parkinsonsköterska.
Patienterna ska också ges tillgång till multidisciplinära team i vården som sköterskor, fysioterapeuter med flera.
I riktlinjerna föreslås dessutom att ett behandlingsteam med kunskap om de olika behandlingsmetoderna ska fatta beslut om när det är dags att inleda avancerad behandling. Det innebär att fler parkinsonsjuka får en bättre och mer individuellt anpassad vård.
Socialstyrelsen har med de nya riktlinjerna skapat en plattform som ger hopp om en mer jämlik parkinsonsjukvård i hela landet. Västerbottens läns landsting har en viktig uppgift framför sig; att snabbt och effektivt arbeta in de föreslagna riktlinjerna i sjukvården.
Alla parkinsonsjuka i Västerbotten, och resten av landet, måste få tillgång till specialistkompetens och få rätt behandling i rätt tid.
Bo Erixon