Det var egentligen bara en tidsfråga.
Enligt en rapport från Nämnden för statligt stöd till trossamfund är hot mot de religiösa samfunden ett omfattande problem i dagens Sverige.
Under de senaste åren har det skett allt fler attacker mot synagogor och moskéer. De har varit av varierande karaktär; klotter, skadegörelse och brandattentat. Men än så länge hade ingen människa kommit till skada. Förrän nu.
På juldagen skadades fem personer, varav en svårt, då en brand bröt ut i en moské i Eskilstuna. Kort därefter skedde det igen. Natten mot den 29 december utsattes en moské i Eslöv för ett brandattentat. Elden släcktes snabbt och ingen skadades, denna gång.
De attacker som har skett de senaste dagarna tyder på att något är djupt fel. Heliga rum ska vara en plats för reflektion och bön, fredade från hat. Ingen ska behöva oroa sig för sin säkerhet då de vistas i en bönelokal. Så ser det inte ut i dag.
Religionsfrihet borde inte vara en kostnadsfråga. Men det är precis vad det är. Samfunden tvingas stå för sin egen säkerhet, och det är sällan som pengarna räcker till för att täcka behoven.
Tidigare har det varit snålt med bidrag, endast engångssummor har delats ut. Trots att det uppenbarligen behövs medel för förebyggande säkerhetsåtgärder så att attacker, som de i Eskilstuna och Eslöv, kan undvikas.
Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST) meddelade nyligen att åtminstone tre miljoner kronor kommer att avsättas för att höja samfundens säkerhet, pengarna är tänkta att gå till exempelvis säkerhetsdörrar och larm.
Och det är en god början. Men det räcker inte på lång väg. Det konstaterade till och med SST:s generalsekreterare Åke Göransson (Sveriges Radio 30/12 2014).
Förhoppningsvis kommer det inte att behöva ske ännu allvarligare dåd innan mer medel skjuts till.
Naomi Abramowicz
ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån