Visste du att EU är den näst största finansiären av svensk forskning?
Din röst i EU-valet är viktig ur många aspekter. Inte bara för att säkra fred och för att underlätta handel och rörlighet av varor och tjänster. Utan också för att kunna påverka att EU sysslar med rätt saker, och vad kan vara viktigare än forskning? Sverige och EU står inför stora utmaningar de kommande åren och vi vill att Sverige ska kunna vara med och påverka.
Alliansregeringens satsningar på forskning har varit mycket stora och 2016 kommer forskningsbudgeten att ha ökat med nio miljarder kronor, eller 30 procent, jämfört med den senaste socialdemokratiska budgeten som löpte till 2009.
Förutom regeringens ekonomiska satsningar är EU en viktig finansieringskälla. Vid uppföljningen av det senaste forskningsprogrammet i EU (FP7) visar det sig att svenska forskare har varit framgångsrika. Av de forskningsmedel som fördelats har svenska forskare lyckats få 3,8 procent. Bara under 2011 handlade det om drygt två miljarder kronor.
I europeisk samverkan sker också satsningar på infrastruktur som är viktiga för forskning. Det gäller inte minst forskningsanläggningarna ESS och Max IV. Båda dessa anläggningar är av världsklass och under planering respektive uppbyggnad i Lund.
ESS, den europeiska spallationskällan, är att jämföra med ett gigantiskt mikroskop som kommer att vara viktigt för forskare inom allt från materialvetenskap till miljö. Max IV är en anläggning med synkrotront ljus som ska användas vid experiment och mätningar inom bland annat medicin och biologi. Redan i dag finns det så kallade Maxlabbet som årligen möter drygt 900 användare från cirka 30 länder.
Båda dessa exempel kommer att ge Sverige stor internationell synlighet och attrahera såväl forskare från hela världen som ett högteknologiskt näringsliv. Något som är av stor betydelse för ett litet land som Sverige.
För att höja kvaliteten och maximera de resurser som finns inom forsknings- och innovationsområdet är samarbete över nationsgränserna nödvändigt. Vi moderater tror på Europa och ser Sverige som en viktig aktör i det europeiska samarbetet.
De fördelar som samarbetet ger oss drar vi alla nytta av samtidigt som vi stärker den svenska rösten i Europa. Vi vill att Sverige fortsatt ska vara en konkurrenskraftig kunskapsnation där forskning och innovation bedrivs med hög kvalitet och bidrar till hög tillväxt, stark innovationskraft och högkvalificerade jobb. Därför är EU-valet söndagen den 25 maj viktigt.
Björn Samuelsson(M)
riksdagsledamot för Stockholms län, suppleant i utbildningsutskottet
Betty Malmberg(M)
riksdagsledamot för Östergötlands län, ledamot i utbildningsutskottet