Transportsektorns utsläpp av klimatgaser har ökat under senare år, beroende på att resor och transporter också har ökat. Bara de inrikes transporterna står för mer än 30 procent av Sveriges totala utsläpp. Därför är en av de viktigaste pusselbitarna i omställningen till ett hållbart samhälle att se till att fler kan tanka miljövänligt och att transporterna betalar för sin klimatpåverkan. Tyvärr står regeringen handfallen inför den viktiga uppgiften att underlätta denna omställning.
Den negativa trenden ställer klimatpolitiken inför stora utmaningar, men det finns också stora möjligheter. Om man lyckas ställa om transportsektorn är man en bra bit på väg. Tyvärr har alliansen valt att ignorera de konkreta lösningar som finns, regeringspolitiken har snarare stått handfallen inför det faktum att utsläppen fortsätter att öka.
En nyckel till att minska utsläppen från transportsektorn är att stimulera tillväxten av de förnybara drivmedel som finns på marknaden. Här är biogasen avgörande. Problemet är att biogas är en alltför riskabel investering i dagsläget. Om marknaden ska satsa utvecklingspengar och investera i stora biogasanläggningar krävs det ekonomisk säkerhet och långsiktighet.
Det stöd som i dag ges till biogas är aviserat att ta slut 2016, trots att investeringar av den här typen är långsiktiga och att tydligare spelregler har efterfrågats av branschen. Det stöd som ges ut måste även höjas rejält. I dag tar stödet slut på grund av alla ansökningar, vilket pekar på att det finns ett stort intresse för produktion av biogas.
Vidare krävs det ett helhetstänk. Vi gröna föreslår stöd i hela kedjan; produktion, distribution och anläggande av tankstationer. Totalt vill vi investera närmare 200 miljoner kronor årligen – en summa som nästan motsvarar vad regeringen satsar på fyra år. Vidare föreslår vi en Robin Hood-skatt på nya bilar, de som släpper ut mycket ska kosta mer och de som släpper ut lite ska premieras. Detta system har testats i många andra EU-länder och har visat sig vara effektivt.
Dessa åtgärder, i kombination med en höjd koldioxidskatt och satsningar på kollektivtrafik och kraftigt utbyggd järnväg, gör att utsläppen från transportsektorn kan minska radikalt.
Regeringen har satt upp ett mål om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Om de ska ha någon chans att klara detta är det dags att kavla upp ärmarna och sätta igång.
Lorentz Tovattspråkrör, Grön Ungdom