Behöver landstingen volontärarbetare?

Debatt. Utan biomedicinska analytiker skulle läkarna kunna skriva ut långt färre mediciner, ställa långt färre diagnoser och lindra och bota långt färre sjukdomar. Yrket beskrivs ofta, med all rätt, som livsviktigt

Not Found2016-05-06 16:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vidareutbilda dig på universitet, det lönar sig.

Man får inget jobb utan utbildning så du måste plugga.

Som ung är detta det råd man får höra allra mest; att man måste läsa vidare på högskola eller universitet för att kunna försörja sig och tjäna ihop till sitt uppehälle. Att utbildning leder till högre lön, bättre levnadsstandard och välfärd.

I kombination med medias ständiga fokus på personalbrist inom vården väljer en hel del unga att utbilda sig inom olika vårdyrken i hopp om att få ett jobb och kunna betala hyra, mat och alla andra utgifter en person kan tänkas ha.

Ett av vårdyrkena som kategoriseras som ett bristyrke är biomedicinsk analytiker. En biomedicinsk analytiker tar emot de prover som tas på exempelvis sjukhus och hälsocentraler, ser till att de blir analyserade på ett korrekt sätt och skickar svar till läkaren.

Biomedicinska analytiker kan även ta emot patienter för EKG- eller neurologiundersökningar. De är helt enkelt experter inom analyser och labb.

Många biomedicinska analytiker anser att de har ett drömjobb. Ett kul, varierande arbete där tekniken utvecklas hela tiden. Ett yrke där utövaren kan känna att man hjälpt människor att övervinna sina sjukdomar och bli friska igen.

Utan biomedicinska analytiker skulle läkarna kunna skriva ut långt färre mediciner, ställa långt färre diagnoser och lindra och bota långt färre sjukdomar. Yrket beskrivs ofta, med all rätt, som livsviktigt.

Så varför är biomedicinsk analytiker, detta drömjobb, ett bristyrke?

Det beror inte enbart på att yrket är relativt okänt eftersom det ofta tas in fulla klasser till utbildningarna. Av dessa fulla klasser går dock inte alla ut och alla som går ut väljer inte att arbeta inom vården.

Varför är det så?

En enkel förklaring är att utbildningen inte lönar sig. En biomedicinsk analytiker tjänar aldrig igen sin utbildning. Man tjänar mer på att direkt efter gymnasiet börja jobba i butik eller inom industrin, och jobba med det livet ut.

Det värdesätts alltså mer att sälja prylar än att diagnosticera människors sjukdomar.

Det är viktigare att folk shoppar loss en lördag än att vi har någon som tar hand om dem när vi blir sjuka.

En oerfaren industriarbetare kan, i många fall, direkt efter gymnasiet, ta ut högre lön efter skatt än en högutbildad biomedicinsk analytiker som jobbat i ett flertal år.

Jag pluggade inte till biomedicinsk analytiker för att bli rik. Min lön var aldrig tänkt att gå till lyxprodukter, dyra väskor eller utlandsresor varje månad. Jag jobbar med det här för att jag vill känna att jag gjort nytta inom vården och hjälpt andra människor att få tillbaka sin livskvalitet.

Jag vill inte samla pengar och lägga dem på hög. Men jag vill tjäna igen min utbildning. Jag vill kunna köpa ekologisk och närproducerad mat, köpa kläder som tillverkats på ett rättvist sätt i stället för att tvingas välja ett billigare, sämre alternativ. Jag vill kunna drömma om att köpa ett eget hus om några år.

Det vill jag göra i stället för att behöva vända på varenda krona.

Jag vill inte ångra mitt yrkesval på grund av en så oväsentlig och världslig sak som pengar – inte när människors liv som står på spel.

Så landsting sluta behandla era biomedicinska analytiker som volontärer. Sluta tro att vi jobbar ideellt hos er, att vi arbetar för vårt eget höga nöjes skull och inte behöver få betalt för vårt jobb. Vi lever inte på 1800-talet när vården ansågs vara ett kall och inte behövde avlönas.

Hur ska jag någonsin kunna rekommendera mitt livsviktiga bristyrke för en ungdom om jag inte kan känna mig värdefull för min arbetsgivare?

Hur ska jag stå för att vi behöver universitetsutbildade människor inom vården om det inte lönar sig?

Mikaela Kinnunen leg biomedicinsk analytiker 18541234

Läs mer om