I Sverige har vi en bild av att vi är världens mest jämställda land. En föreställning är att den moderne mannen tar i princip samma ansvar i hemmet både vad gäller barn och hushållssysslor. SCB:s statistiska årsbokför 2014 säger något annat.
Den visar att kvinnor tar ut 76 procent av föräldradagarna, att kvinnor städar och lagar mat nästan dubbelt så mycket tid som män per dag och att endast 68 procent av kvinnorna arbetar heltid mot 90 procent av männen. Uppenbarligen består de klassiska mönstren där kvinnorna tar mer ansvar och lägger mer tid i hemmet och männen lägger mer tid på arbete. Samtidigtvisar forskning att en arbetsfördelning där kvinnan utför majoriteten av det obetalda arbetet har negativ betydelse för både kvinnors hälsa och löne- och karriärutveckling.
En viktig nyckel till förändring är föräldraförsäkringen. Försäkringskassans undersökning visar att ju större andel av föräldraledigheten en förälder tar ut, desto större andel av hushålls- och omsorgsarbetet gör hon eller han, samtidigt som dennes andel av förvärvsarbetet minskar. Det finns också studier som pekar mot att mäns hälsa, välbefinnande och livskvalitet skulle öka om de var mer omsorgsinriktade.
Det finns därför mycket som talar för att en omfördelning av föräldraförsäkringen är det kraftfullaste verktyget för ökad jämställdhet. Män skulle tillbringa mer tid med sina barn och i längden få ett rikare liv och hälsa, samtidigt som kvinnor skulle vara borta mindre från arbetsmarknaden, få bättre löneutveckling och karriärmöjligheter.
Hur ska vi då få männen att ta ut större andel av föräldradagarna? Hittills har man försökt med informationskampanjer och jämställdhetsbonus, men det enda som verkligen gjort skillnad historiskt är när de så kallade pappamånaderna tillkommit.
Jag förespråkar därför en invidualisering av föräldraförsäkringen där varje förälder får lika många, ej överlåtelsebara, föräldradagar. Det skulle drastiskt öka pappornas uttag och därmed leda till ökad jämställdhet i så väl hemmet som på arbetsmarknaden.
Jag har tidigare varit kluven till att styra uttaget av föräldraförsäkringen, eftersom jag i grunden är mot att staten ska styra människors livsval. Det verkar dock vara det enda som ger resultat och när vi vet vilken betydelse uttaget av föräldradagar har på jämställdheten, så är det enligt mig nyckeln tilljämlikare förutsättningar i hemmet och på arbetsmarknaden.
Daniel Öhgren (C)
Gruppledare för Centern i Skellefteå