Barns synutveckling går inte i repris

Debatt. En normal synutveckling är inte alla barn givet. Många har glasögonbehov vid till exempel översynthet, närsynthet eller brytningsfel.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-03-09 15:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barn föds med låg synskärpa som successivt utvecklas tills den nått ett stabilt läge vid cirka nio års ålder.

Men en normal synutveckling är inte alla barn givet. Många har glasögonbehov vid till exempel översynthet, närsynthet eller astigmatism (brytningsfel). Behoven kan också vara olika ögonen emellan.

Vad händer om dessa barn inte får sina glasögon? De kan få en bestående synnedsättning på ett eller båda ögonen. Det finns inga glasögon, eller operationer, som kan ställa detta tillrätta när de blivit vuxna. Synskärpan måste tränas upp före nio års ålder.

Glasögon kan kosta mycket, pengar som alla barnfamiljer inte har. Men det ska inte hänga på om barnens föräldrar har bra ekonomi eller inte om barnet ska få bra syn som vuxen. Alla barn ska ha samma möjlighet till bra syn, oavsett social bakgrund eller andra ekonomiska förutsättningar.

I mitt dagliga arbete som ortoptist (arbetar tillsammans med ögonläkare och undersöker, diagnostiserar och behandlar barn med glasögonbehov) vid ögonmottagningen i Lycksele träffar jag nästan varje vecka föräldrar som av olika anledningar inte kunnat hämta ut eller beställa de nya glasögon som vi ordinerat.

Detta medför en bestående synnedsättning för barnet.

Glasögon är en medicin för dessa barns ögon och borde därför vara gratis, precis som andra läkemedel.

Min motion ”Kostnadsfria glasögon till barn 0–9 år” blev tyvärr avslagen vid landstingsfullmäktiges senaste möte. Motivet var att bidrag till dessa barn redan finns och att regeringen beslutat att barn mellan 8 och 19 år ska få bidrag till glasögon med 800 kronor.

Men det bidraget gäller inte barn 0–7 år. De får ett lägre bidrag på 400–700 kronor.

Min motion gällde gratis glasögon till barn 0–9 år, under perioden för deras synutveckling, inte ett bidrag till barn mellan 8 och 19 år då synen redan är färdigutvecklad.

Barns synutveckling går inte i repris.

Den rödgröna majoriteten svek dessa barn när de sa nej till min motion.

Betty-Ann Nilsson(KD)

ledamot i landstingsfullmäktige

undefined
Läs mer om