Att säga nej är omtanke, köp inte ut

Debatt. Siffror från CAN visar att varannan 16-åring skulle avstå från att försöka få tag på alkohol om de inte fick den från någon de känner. Hälften skulle alltså stanna där. Ditt nej har betydelse.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Not Found2018-10-29 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart är det Halloween och allhelgonahelg.

Det är en tid som rymmer många olika saker.

Barn ber om godis och unga festar. Roliga utstyrslar och skrämmande masker. Glädje och skräck.

Halloween och höstlovet är även ett tillfälle när många ungdomar dricker alkohol. Kanske för allra första gången.

Sifo har nyligen, på uppdrag av Systembolaget, gjort en undersökning bland unga vuxna i åldern 20–28 år. Av de unga som har ett syskon eller en kompis som är under 20 tror över hälften (52 procent) att någon av dessa tonåringar kommer att försöka få tag på alkohol inför Halloween eller höstlovet.

Vi vet också sedan tidigare att det ofta är en annan ung person som köper ut till tonåringen. En äldre kompis eller ett syskon till exempel.

Fyra av tio i undersökningen (38 procent) uppger att de någon gång köpt ut alkohol till en person under 20 år.

De som dricker alkohol för första gången i mycket ung ålder har en högre alkoholkonsumtion som vuxna och löper därmed större risk att utveckla ett riskbruk.

Sex av tio tror att unga vuxna köper ut till yngre kompisar, syskon och flickvän/pojkvän för att det är bättre än att okända personer gör det.

Tron att man skyddar tonåringen, genom att köpa ut, är alltså det som flest anger som anledning till varför unga vuxna köper ut alkohol.

Men man missar någonting viktigt; att det visst spelar roll att säga nej till att köpa ut.

Siffror från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) visar att varannan 16-åring skulle avstå från att försöka få tag på alkohol om de inte fick den från någon de känner.

Hälften skulle alltså stanna där.

Ditt nej har betydelse.

Förutom att du inte förser tonåringen med alkohol så handlar ett nej också om värderingar. Som äldre syskon eller kompis kan ett nej både betyda en utebliven påse med sprit, men också förmedla omtanke och göra dig till en förebild. Om inte just i den stunden, så kanske lite längre fram.

Som förälder innebär det inte enbart att vinflaskan inte räcks över. Det visar också vad du står. Det signalerar att du sätter gränser och att du bryr dig.

De som dricker alkohol för första gången i mycket ung ålder har en högre alkoholkonsumtion som vuxna och löper därmed större risk att utveckla ett riskbruk.

Därför är det viktigt att försöka se till att alkoholdebuten inte sker tidigt.

Även om det kan låta motsägelsefullt; ibland ligger det mer kärlek i ett nej än i ett ja.

När det handlar om tonåringar och alkohol så kan det snabbt gå från festligt och roligt till en livs levande skräckfilm.

Låt oss hjälpas åt att se till att årets Halloweenfirande får handla mer om glädje än om skräck.

Magdalena Gerger, vd Systembolaget

Josefin Dahlberg, influencer och författare

Läs mer om