Att bygga långsiktigt eller jaga snabba vinster

Krönika. Många av dessa företagsledare levde ganska vanliga liv. Numera är de sällsynta. I dagens Sverige är det i stället småföretagarna, ute i våra bygder, som innehar de tidigare kapitalisternas roll och som bidrar till Sveriges starka tillväxt.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-07-15 05:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU-kommissionen har i flera rapporter visat att de kooperativa och ömsesidiga verksamheterna i Europa har klarat finanskrisen väl. Flera regioner har knappt märkt av krisens effekter, med undantag för en viss minskad efterfrågan.

Dessutom har antalet nya kooperativa företag, i exempelvis Spanien, ökat under de senaste åren och de kooperativa bankerna och försäkringsbolagen har bidragit till sund konkurrens på finansmarknaderna och till att stävja finansbranschens kortsiktiga karaktär.

Vi är säkert många som saknar de gamla hederliga kapitalisterna som själva ägde sina företag och som återinvesterade vinsterna för att utveckla företagen vidare. För att få med sig de anställda på resan tecknade man kollektivavtal med rimliga löner och villkor.

Många av dessa företagsledare levde ganska vanliga liv. Numera är de sällsynta. I dagens Sverige är det i stället småföretagarna, ute i våra bygder, som innehar de tidigare kapitalisternas roll och som bidrar till Sveriges starka tillväxt.

Den privata finansmarknaden har förvandlats till ett eldorado för de som enbart har fokus på nästa kvartalsrapport. De tävlar om vem som kan kamma hem den högsta vinsten på kortast tid. Kvartalskapitalism kallas det, men det bygger inte långsiktiga värden i företagen.

I globaliseringens tidevarv har finansmarknaden fått härja fritt, utan särskilt starka regleringar, och skapat kriser för företag, människor, regioner och länder.

Vi måste bort från den kortsiktiga jakten på vinster och i stället fokusera på långsiktigt värdeskapande i företagen. Då kan vi återfå tilliten till dessa företag och marknaderna de verkar på.

För att uppnå detta måste vi komma bort från det nyliberala tankegods som dominerat sedan Milton Friedman fick nobelpriset i ekonomi. Vi måste också ha tydliga och tvingande regler som stramar upp finansmarknaderna.

Men framförallt måste vi förändra ägarstrukturen i vårt näringsliv.

Vi behöver fler kooperativa företag – stora som små. Vi behöver även fler privata företagare som ser till långsiktigt värdeskapande och som gärna ser kooperativ, stiftelser med mera som delägare i sitt företag.

Det handlar helt enkelt om att samla alla goda krafter som vill komma bort från kortsiktigt vinstjagande och i stället bygga företag långsiktigt.

Här kan Norrlandsfonden, Almi och andra finansiärer välja att stödja kooperativt ägande och de nytänkande företagsledare som gärna ser ett delat ägande som en del i företagets långsiktiga strategi. Inte minst i norra Sverige kan vi visa att långsiktigt värdeskapande är vägen framåt.

Jens Nilsson

socialdemokratisk Europaparlamentariker

I dagens Sverige är det småföretagarna som innehar de tidigare kapitalisternas roll och bidrar till Sveriges starka tillväxt.

Läs mer om