Många problem på dagens arbetsmarknad är kopplade till kvinnors arbetssituation.
Kvinnor har mer osäkra anställningar, oregelbundna arbetstider, delade turer, deltidsanställningar och ohälsa kopplat till jobbet.
Resultatet blir att kvinnor har betydligt lägre livsinkomster än män. Det påverkar kvinnors pensioner, många får i dag endast garantipension.
Regeringen har under mandatperioden förstärkt Arbetsmiljöverkets förvaltningsanslag med 85 miljoner kronor per år. Syftet är att Arbetsmiljöverket ska förstärka sin tillsynsverksamhet, bland annat genom att anställa fler inspektörer.
Man har också återinfört årliga lönekartläggningar. Taket i a-kassan har höjts, rätten till a-kassa på deltid har ökat från 75 dagar till 60 veckor. 90-dagarsgarantin för att unga ska få jobb har uppfyllts och arbetslösheten fortsätter att minska. Särskilda satsningar på utlandsfödda kvinnors etablering på arbetsmarknaden har genomförts.
S-kvinnor fortsätter driva kravet på att heltid ska vara en lagstadgad rättighet och att allmän visstidsanställning och delade turer ska avskaffas. Arbetsmiljöfrågor måste uppvärderas av arbetsgivarna. Kvinnors psykiska ohälsa ökar på grund av stress och dålig arbetsmiljö.
Inom kvinnodominerade yrken är det viktigt att utveckla medarbetarnas egenmakt, rätt till kompetensutveckling och rehabilitering vid behov.
Tillsammans med arbetsmarknadens parter vill S-kvinnor utveckla arbetsmiljöarbetet och motverka diskriminering.
Alla ska ha tillgång till ett livslångt lärande. Möjligheten att uppdatera, validera och komplettera sin utbildning måste förbättras inom alla sektorer.
Framtida satsningar vi S-kvinnor också vill se:
- Att osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män avskaffas.
- Att frågan om förkortad heltidsnorm i sin helhet aktivt utreds.
- Att hårdare krav på en god arbetsmiljö ställs på arbetsgivaren.
- Att genuskunskap ska ingå i arbetsmiljöföreskrifterna.
Den socialdemokratiskt ledda regeringen är fast besluten om att den starka ekonomin i Sverige ska komma alla till del.
Med hjälp av mer jämställdhet utvecklar vi den svenska modellen.
Susanne Dufvenberg, ordförande S-kvinnor Västerbotten