Äntligen kommer sommaren, full av sådant som vi alla älskar.
Solen skiner, värmen stiger och snart börjar en årstid fylld av bad, festivaler – och olika nivåer av nakenhet.
Det gäller dock inte alla.
Trots att Sverige är känt som ett av världens mest jämställda länder behandlas kvinnor och män inte lika i rätten – åtminstone inte när det kommer till kropparna.
En kvinna som väljer att bada toppless på en allmän strand, eller kanske gå utan tröja en varm dag, riskerar att dömas för blottning. En man som gör samma sak höjer ingen ens på ögonbrynen för – oavsett hur mycket fett han har samlat på sin överkropp.
För i slutändan handlar det om fettsamlingar på överkroppen. Alla har bröst, någras är bara större än andras. Den enda skillnaden mellan mäns och kvinnors är att vissa kan producera mjölk, andra kan det inte.
Både män och kvinnor kan ha stora bröst. Trots detta är det enbart kvinnor som döms för blottning när de går barbröstade.
Att Sverige 2016 misslyckas med en så grundläggande del av ett rättvist rättsystem – likhet i rätten – är inte bara pinsamt utan rentav skamligt.
Den här lagen bidrar till normer som förminskar kvinnor till sexuella objekt, oförmögna att veta vad som är bäst för dem själva. Det föder en kultur där vi betraktar kvinnor som olika männen och som några vars kroppar ska skyddas och gömmas.
Att kvinnor inte behandlas och döms på samma sätt som män är inte något vi bör acceptera i vårt moderna, jämställda samhälle.
Frågan är principiellt viktig. Det handlar inte om att alla ska kunna gå omkring nakna. Det handlar i stället om att allt en man kan göra ska också en kvinna kunna göra – och vice versa. Det handlar om att män och kvinnor ska behandlas lika, särskilt i rätten. Det handlar om jämlikhet.
Eva Mörtsell