Äntligen får veteranerna sin respekt

Krönika. Fredrik Reinfeldt (M) gjorde sig aldrig besväret att komma för att visa Sveriges tacksamhet mot de män och kvinnor som tjänstgjort i länder som Bosnien och Afghanistan.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-05-27 05:57
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har haft fred i mer än 200 år.

Det betyder inte att vi saknar soldater med personliga trauman från krig och konflikter.

Till helgen närvarar statsminister Stefan Löfven (S) tillsammans med Carl XVI Gustav och överbefälhavare Micael Bydén vid Försvarsmaktens särskilda veterandag. På programmet står medaljutdelning och kransnedläggning för att hedra soldaterna som har stupat och omkommit under internationell tjänstgöring.

Löfvens medverkan är ett sent, men välkommet erkännande.

2002 antog FN en resolution som förklarade att 29 maj ska vara en dag för soldater vars arbete upprätthåller fred och säkerhet världen över. Det svenska högtidlighållandet firades på FN-dagen i oktober fram till 2007 då helgens datum fastställdes som högtidsdag av Försvarsmakten.

För fem år sedan fick Veterandagen statsceremoniell status av riksdagen. Ändå har Sveriges regeringschefer lyst med sin frånvaro.

Fredrik Reinfeldt (M) gjorde sig aldrig besväret att komma för att visa Sveriges tacksamhet mot de män och kvinnor som tjänstgjort i länder som Bosnien och Afghanistan. I fjol representerades regeringen av försvarsminister Peter Hultqvist (S) medan Löfven följde sin moderata företrädares dåliga exempel.

Regeringen verkar ha tagit till sig av förra årets kritik, men statsministerns närvaro är mer än ceremoniell.

Sverige har inget kollektivt minne av ockupation och krig som våra grannländer Danmark, Norge och Finland. Kombinationen av politisk slughet och feghet bidrog till att säkra freden under 1900-talet vilket i hög grad påverkar riksdagens hållning till försvarsalliansen Nato och hur Sverige ska bidra i kriget mot terrorsekten IS.

Löfvens närvaro under Veterandagen bör ses i ljuset av en långsam och nödvändig anpassning. Det finns inga länder som för alltid förblir opåverkade av krig och konflikter i sin omvärld. Den moraliska stormakten förutsätter välutbildade soldater beredda att göra en insats där så krävs.

Att ge veteranerna och deras anhöriga sin respekt är det minsta regeringschefen kan göra.

Lars Kriss

ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Stefan Löfvens medverkan är ett välkommet erkännande.

Läs mer om