Antibiotikaresistensen är en fråga om liv eller död

Debatt. Det räcker inte med att lyfta fram Sverige som ett föregångsland som andra kan inspireras av. Vi har sedan många år drivit en tydlig linje inom EU för att få till regler på en europeisk nivå som minskar användningen av antibiotika.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-12-06 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Resistens mot antibiotika är en global ödesfråga, ett växande hot mot hela mänskligheten.

Enligt beräkningar dog 25 000 människor inom EU förra året på grund av antibiotikaresistenta bakterier. Vi vill uppmärksamma hur viktigt det är att gemensamt arbeta målmedvetet för att antibiotika används på ett ansvarsfullt sätt.

För 30 år sedan tog Sverige ett världsunikt kliv och förbjöd tillväxtbefrämjande antibiotika. Sedan dess har vi i Sverige arbetat hårt för att minska användningen av antibiotika i djurhållningen.

För att lyckas med detta har vi behövt förbättra djurhållningen för att hålla djuren friskare vilket minskat behovet av medicinering. Antibiotika ska användas endast till djur som är sjuka och inget annat. Det är hela branschen i vårt land – producenter, veterinärer och näring – överens om. Men så ser det tyvärr inte ut i hela världen.

I motsats till i Sverige ökar användningen av antibiotika globalt och är ett växande problem.

Det finns länder som använder 300–400 mg/kg att jämföra med Sveriges tolv. Vår låga nivå är resultatet av det medvetna beslut som fattades för 30 år sedan, samt ett hårt förebyggande djurhälsoarbete som våra engagerade djurhållare dagligen bedriver.

Genom åren har också många svenska innovatörer utvecklat smarta och effektiva lösningar för att underlätta det dagliga djurhälsoarbetet. Vi sprider vår svenska modell för djurvälfärd till andra länder. Vår föredömliga djurhållning är en förebild för alltfler länder som nu besöker oss för att se och lära.

Men det räcker inte med att lyfta fram Sverige som ett föregångsland som andra kan inspireras av. Vi har sedan många år drivit en tydlig linje inom EU för att få till regler på en europeisk nivå som minskar användningen av antibiotika.

Framgångar har åstadkommits men det går alldeles för sakta. Det finns fortfarande ett motstånd i många stora europeiska länder mot striktare krav på produktionen.

När den politiska vägen möter motstånd är det viktigt att uppmärksamma konsumenternas möjligheter att påverka. Konsumenter vill ha säkra livsmedel från en produktion med låg användning av antibiotika men för att kunna välja måste de få den information som behövs.

Det är därför glädjande att vi sedan den 20 april i år har livsmedelsmärkningen ”från Sverige”. Den möjliggör för konsumenten att aktivt välja svensk mjölk, kött och andra produkter som framställs med mycket låg antibiotikaanvändning.

Användningen av antibiotika är en ödesfråga. Vi står inför tuffa utmaningar. Men vi är övertygade om att målmedvetet politiskt arbete internationellt, spridande av den svenska modellen för djurvälfärd och möjligheten för konsumenterna att göra medvetna val är nyckeln till att klara denna utmaning.

Sven-Erik Bucht(S)

landsbygdsminister

Isak From(S)

riksdagsledamot för Västerbottens län

I motsats till i Sverige ökar användningen av antibiotika globalt och är ett växande problem.

Läs mer om