Alliansen satsar på nyanländas skolgång

Debatt. Skolans verksamheter i Skellefteå är hårt pressad av besparingar. Därför måste fördelningen av den grundläggande schablonersättningen för nyanlända göras om så att den större delen (60 procent) av den kommer grundskolan och gymnasiet till del.

Foto: Foto: Ledarredaktion

Not Found2016-03-17 04:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteås ambitioner att vara en attraktiv tillväxtkommun ställs varje dag inför en stor utmaning.

Den utmaningen kan man se i ögonen på gymnasieleven som närmar sig studenten, den känns i luften när familjer gör framtidsplaner för någon av föräldrarnas nästa kliv i yrkeslivet och den är alldeles påtaglig hos de invandrare som under en tid får ha vår kommun som sitt ankare i tillvaron.

Utmaningen sammanfattas i frågan: Är detta platsen för mig?

Under lång tid har trenden varit tydlig. Det är för många som väljer bort Skellefteå.

Sedan ett antal år tillbaka kan vi konstatera att det är inflyttningen från utlandet som gör att kommunen inte krymper. En central framtidsfråga för Skellefteå blir då hur vi tar vara på och rustar den invandrade befolkningen.

Just nu är det många flyktingar som kommer till Skellefteå. Det sätter press på de kommunala verksamheternas förmåga. Därför är det viktigt att kommunen använder statsbidrag på rätt sätt.

Det finns flera olika typer av statsbidrag som kommunen kan få med anledning av flyktingmottagandet. Det handlar exempelvis om statsbidrag för mottagande av ensamkommande flyktingbarn, om statsbidrag för asylsökande barns skolgång samt schablonersättning för nyanlända.

Nyanländ är den som fått asyl i Sverige, de ska inte förväxlas med asylsökande.

När det gäller schablonersättningen för nyanlända har kommunen av tradition låtit en stor del av de pengarna gå till social verksamhet. Tidigare har socialnämnden tagit emot 70 procent av de bidragen.

Inför budgetarbetet för 2017 beslutade kommunfullmäktige i enighet att fördelningen skulle var 50 procent till socialnämnden, 20 procent till vardera skolnämnd och 10 procent till fritidsnämnden. Från alliansens sida ser vi i dag att detta var en alltför försiktig omprioritering.

Skolan är grundläggande för nyanländas etablering i det svenska samhället. Skolan är också den verksamhet som i vardagen är den viktigaste arenan som nyanlända och ”gamla” svenskar kan mötas i.

Samtidigt är skolans verksamheter i Skellefteå hårt pressad av besparingar. Det är inte en hållbar situation. Därför måste fördelningen av den grundläggande schablonersättningen för nyanlända göras om så att den större delen (60 procent) av den kommer grundskolan och gymnasiet till del.

Detta är något som vi från Alliansen kommer att lyfta fram i vårt gemensamma kommunala budgetförslag för 2017.

Vi vill att fler ska känna att deras framtid finns i Skellefteå.

Vi är beredda att prioritera för att det ska bli så.

Andreas Löwenhöök(M)

oppositionsråd i Skellefteå kommun

Carina Sundbom(C)

gruppledare i Skellefteå kommun

Andreas Westerberg(L)

gruppledare i Skellefteå kommun

Charlotta Enqvist(KD)

gruppledare i Skellefteå kommun

Det viktigt att kommunen använder statsbidrag på rätt sätt.

Läs mer om