Alla vinner på mindre smärta

Det finns ingen behandling eller medicinering som visat sig hjälpa alla fibromyalgiker.

Not Found2013-02-19 04:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Studier har visat att personer med långvarig smärta har lägre livskvalitet än patienter med många andra kroniska sjukdomstillstånd. Smärtan gör att livet inte alltid ser ut som man föreställt sig, och tankarna på smärtan kan ta mycket kraft och energi. Behandlingar som minskar smärtan kan därför ge stora vinster både i livskvalitet och i möjligheten att arbeta och fungera i vardagen. Dessa vinster gynnar såväl den enskilde individen som samhället i stort.

Det är därför märkligt att denna stora grupp människor är så åsidosatt i dagens sjukvård. Ett exempel är personer med sjukdomen fibromyalgi. Fibromyalgi drabbar två–fyra procent av befolkningen, vilket innebär att det bara i Västerbotten finns flera tusen drabbade.

Fibromyalgi är ett sjukdomstillstånd förknippat med kraftig kronisk smärta, men tyvärr finns det stora problem angående synen på och kunskapen kring fibromyalgi. Det gäller både inom sjukvården och i samhället i stort. Många fibromyalgiker bemöts fortfarande med misstro, den rätta diagnosen och behandlingen försenas, eller uteblir helt, med stort lidande för den enskilde som följd.

Det finns i dag ingen behandling eller medicinering som visat sig hjälpa alla fibromyalgiker, och de mediciner som skrivs ut spänner över ett mycket stort område. Vanligast är inflammationshämmande mediciner i kombination med värkmediciner, men även antidepressiva och ångestdämpande mediciner skrivs ofta ut. Dessutom tillkommer sömnmedel och andra mediciner.

För väldigt många fibromyalgiker är injektioner av cortison och bedövning den enda behandling som lindrar. Denna behandling är komplicerad och måste utföras av en smärtläkare.

Tyvärr finns det i dag ingen smärtläkare vid Skellefteå lasarett, vilket skapar stora problem för såväl fibromyalgiker som andra smärtpatienter. Ingen patient med värk och smärta vill åka till Umeå för en injektion och dessutom är vetskapen om att ha närhet och tillgång till samma smärtläkare viktig.

Med tanke på både de stora vinsterna i livskvalitet och hur stor grupp människor som skulle gynnas av en smärtläkare i Skellefteå, så anser vi att det finns mycket goda skäl att landstinget tillsätter en smärtläkare vid Skellefteå lasarett. Vi är övertygade om att det skulle gynna alla de människor som går runt och lider med onödigt kraftig smärta, men också ge betydande samhällsvinster.

Bibbi Lindgren

vice ordförande Fibromyalgiföreningen i Skellefteå

Daniel Öhgren(C)

landstingsfullmäktigeledamot

Läs mer om