Alla vill kanske inte ”vobba”?

Krönika. Det dyker ständigt upp nya ord i svenska språket. Nu har ”vobba” dykt upp. Det är föräldrar som vårdar sjukt barn men samtidigt jobbar hemifrån.

Not Found2015-02-13 04:19
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det dyker ständigt upp nya ord i svenska språket. Ofta är det ord från ett annat språk, framför allt från engelskan, som måste översättas eller anpassas till det svenska.

Men ibland handlar det om en förändring i samhället som kräver ett nytt ord för att förklara vad det handlar om.

Dit hör nog ”vobba”, ett okänt ord för min generation som hade barn på 1960- eller 1970-talet. Detsamma gäller ”vabba”.

Det senare handlar om att vara hemma och vårda sjukt barn. Vård av barn förkortas nämligen vab, alltså ”vabbar” småbarnsföräldrar.

Och nu har ordet ”vobba” dykt upp. Det används framför allt på nätet och i talspråk om föräldrar som vårdar sjukt barn men samtidigt jobbar hemifrån.

Att min generation som är, eller är på väg att bli pensionärer, inte känner till ”vobbandet” är inte så konstigt. På den gamla goda (?) tiden var det aldrig tal om att jobba hemifrån. Av den enkla anledningen att det inte gick. På den tiden fanns ju inte internet och dator.

För det är förstås digitaliseringen som möjliggjort för många, dock långtifrån alla, att arbeta hemifrån.

Men som så ofta finns det både fördelar och nackdelar. Ibland är det nog praktiskt att kunna arbeta vid köksbordet och till exempel hänga upp tvätten i samband med en liten kaffepaus.

Men pressen från arbetsgivaren kan bli stor och en undersökning som fackförbundet Unionen nyligen gjort visar att många har dåligt samvete. Både för att de inte är på jobbet och för att de jobbar hemifrån – med det sjuka barnet, som man alltså ska vårda, parkerat framför tv:n och ipaden.

En arbetslivsforskare i Göteborg menar att det finns en kultur som gör att många upplever ”vobbandet” som något man ”ska göra”, för att visa sig lojal, och för att ”andra gör det”. Det är därför viktigt att chefen markerar för sina anställda att det är helt okej att ”bara” ta hand om sina sjuka barn.

Livet för en småbarnsförälder är alltså i dag inte lätt (om det nu någon gång varit det).

Och värre kan det bli. Jag läste häromdagen att efter ”vabba” och ”vobba” kommer nu ”vaffa”. Här handlar det om att vårda sina gamla föräldrar eller ta ledigt från jobbet för att vara med på planeringsmöten med hemtjänst och liknande.

Bengt Enqvist tidigare redaktionschef på Norran På den gamla goda tiden var det aldrig tal om att jobba hemifrån. 18541288TRONDHEIM 20090805: Illustrasjonfoto av forkj¯lelse-influensa. MODELLKLARERT Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX NORGE / SCANPIX / kod 20520TRONDHEIM 20090805: Illustrasjonfoto av forkj¯lelse-influensa. MODELLKLARERT Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX NORGE / SCANPIX / kod 20520

Läs mer om