De festar hårt, bor trångt och jobbar billigt. Villkoren i Oslo skildras träffsäkert i Ronnie Sandahls bioaktuella film ”Svenskjävel”. I Norges huvudstad torkar svenska 20-åringar bord och serverar kaffe. ”Om jag behöver skita så vet jag att en svensk städar toaletten efteråt”, förklarar en nöjd norrman.
I januari var Sveriges ungdomsarbetslöshet 22,2 procent. Ungefär 35 000 unga har inte haft ett jobb i ett halvår eller mer. Många har lämnat grund- eller gymnasieskolan med ofullständiga betyg. Andra har utbildat sig till fel yrken.
Svenskarna i Oslo är mestadels uppvuxna i små- och medelstora städer. De är driftiga, vill göra rätt för sig och är inte rädda för att få skit under naglarna. Till skillnad ifrån andra EU-migranter flyr de varken förföljelse eller bottenlös fattigdom. De flyr en svensk arbetsrätt som inte ger alla en rättvis chans till egenförsörjning.
När OECD på måndagen publicerade en rapport om Sveriges ekonomi bekräftas handlingen i ”Svenskjävel”. Finanskrisen är inte längre ett hot mot Sverige. Produktiviteten per arbetad timme bör fortfarande bli högre, men tillväxten har återhämtat sig. Hushållens ekonomi är starkare än innan lågkonjunkturen.
Däremot är arbetsmarknadens trösklar fortsatt höga. Finanskrisens neddragningar har förblivit ett öppet sår på många lokala arbetsmarknader. Utan den geografiska närheten till Oslo och Köpenhamn skulle ungdomsarbetslösheten ha närmat sig Sydeuropeiska nivåer.
Bristen på ett första jobb är både en utbildnings- och arbetsmarknadspolitisk utmaning. OECD är särskilt kritiskt mot Sveriges usla skolresultat. En för stor andel elever som hoppar av gymnasiet, i kombination med en fortsatt kraftig invandring, lär leda till att konkurrensen om de ”okvalificerade” jobben bli ännu hårdare. Enkelt uttryckt: Ingångslönerna behöver sänkas.
Enligt OECD:s generalsekreterare Angel Gurria kan en tillfällig minimilön fungera som en trampolin och ge individen extra skjuts in på arbetsmarknaden. ”Tyvärr har debatten om minimilöner blivit ideologisk”, konstaterar han vid måndagens pressträff i Rosenbad.
Den politiska känsligheten bekräftas av finansminister Magdalena Andersson (S), som omedelbart hänvisar till parterna. Väl medveten om att LO:s ordförande har en adjungerad plats i Socialdemokraternas verkställande utskott, smiter Andersson undan diskussionen om minimilöner.
Regeringens försök att bekämpa 22,2 procents ungdomsarbetslöshet med höjda arbetsgivaravgifter är dömt att misslyckas. LO:s makt över S, och Alliansens ovilja att utmana LO, slår extra hårt mot unga som inte vill något hellre än att jobba. Ingen är nöjd. Utom norrmännen.
Lars Kriss
I Norges huvudstad torkar svenska 20-åringar bord och serverar kaffe.