Agenter som flyttar statliga jobb

Krönika. Statliga jobb bör spridas på ett strategiskt sätt över hela landet.

Not Found2015-05-07 05:48
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen tycker att statliga myndigheter ska flytta sin verksamhet till mindre orter. Men myndigheterna själva väljer minsann att centralisera och bidrar därmed till att skapa sämre förutsättningar för tillväxt på landsbygden.

Ja, så skrev för ett tag sedan på DN Debatt nio kommunalråd, samtliga från orter som drabbas om Skatteverket gör allvar av planerna på att flytta nio kontor från mindre till större orter.

Statliga jobb bör i stället spridas på ett strategiskt sätt över hela landet, menar kommunalråden.

Låter klokt tycker vi som bor i landsorten. Men, tyvärr, så fungerar det inte här i verkligheten. Statliga jobb finns inte i överflöd och de som finns hamnar oftast på större orter.

Det vet till exempel John Östh, forskare i kulturgeografi vid Uppsala universitet. Han och hans kollegor har, enligt en tidningsartikel i Dagens Nyheter, analyserat data från Statistiska Centralbyrån, och dessutom studerat svenska arbetsplatsers lokalisering utifrån ägare mellan 2001 och 2010.

Östh konstaterar att under denna tioårsperiod har de statliga jobben minskat med 50 000. Och de statliga jobben försvinner i huvudsak från ”övriga kommuner”, i klartext de mindre kommunerna. Men växer, förstås, i de större.

Det betyder att stat och landsting är aktiva avfolkningsagenter som flyttar jobb och lönemedel till befolkningsrika kommuner, säger John Östh.

Avfolkningsagenter? Tja, ett för mig ganska nytt ord. Men det beskriver kanske ganska bra vad det handlar om.

Forskaren Östh fortsätter:

– Vi kan också konstatera att de statliga jobben har flyttat ut från små kommuner i högre takt än både privata företag och medborgare.

John Östh och hans kollegor menar att när det gäller de statliga jobben är det viktigt att ”hålla reda på var samhällets stödfunktioner finns” och se till att bra service finns även i små kommuner.

– Vi måste alltså sätta stopp för att ta bort stödverksamheter från glesbygden och medvetandegöra problemet. Jag tror inte det är så politiska känsligt. Det handlar inte om förakt för glesbygden utan om direkt okunskap.

Sammanfattar forskaren Östh. Jag antar att kommunalråden, liksom många andra ute i landsorten, instämmer.

Bengt Enqvist

tidigare redaktionschef på Norran

De statliga jobben försvinner i huvudsak från de mindre kommunerna.

Läs mer om