Ny forskning visar att omkring 22 miljoner ton mat kastas i onödan inom EU varje år.
Matsvinnet finns i alla led fram till konsumenter som kastar mat med passerat bäst-före-datum – trots att det går bra att äta.
Rapporten konstaterar också att stora arealer, mycket vatten och mycket konstgödsel skulle kunna sparas om vi minskade på matsvinnet. Som exempel kan nämnas att matsvinnet inom EU förbrukar lika mycket vatten som hela Spaniens jordbruksproduktion.
Matsvinnet är därför i hög grad en miljöfråga. När vi inser att miljön och klimatet sätter gränser är det viktigt att vi tänker efter hur vår konsumtion ser ut. Mycket av svinnet kan vi som enskilda påverka, men även företag i matbranschen behöver tänka nytt och annorlunda.
Att vi behöver ändra vårt eget tänkande kring bäst-före-datum och lita mer på smak och lukt är en sida av saken. En annan att regelverket för affärer och restauranger många gånger hindrar dessa från att dela med sig av mat som går att äta men som är svår att sälja.
I många länder har ”Matbanker” växt fram, som tar vara på mat från affärer och restauranger och delar ut den till flyktingar, tiggare, människor med missbruk, men även till fattiga pensionärer och barnfamiljer som inte har pengar så det räcker till mat.
I Sverige vill vi gärna tro att sådant inte behövs. Det ska våra sociala skyddsnät ta hand om. Tyvärr är det inte riktigt sant. För människor med missbruksproblem märker vi att pengarna ofta är slut innan man får nästa utbetalning. För många av våra ”nya” svenskar är situationen likartad, liksom för de romska tiggare som försöker samla ihop så mycket pengar som möjligt för att skicka hem till släktingar i Rumänien.
Sedan rapporten blivit känd uppmanade EU-parlamentet i juli alla medlemsländerna att se till att minska på matsvinnet genom att exempelvis övertala livsmedelskedjorna att inte kasta osåld mat utan i stället skänka den till välgörenhetsorganisationer.
Skellefteå stadsmissions ”Välgörande kylskåp” är ett exempel på hur människor kan bistå andra. Mycket mer kan dock göras. Vissa dagar svälter människor även i Skellefteå samtidigt som vi slänger mat i våra komposthinkar bara för att bäst-före-datumet har gått ut.
Hans Marklund
föreståndare för Skellefteå Stadsmission och präst
Vissa dagar svälter människor även i Skellefteå.