2030 vill jag kunna åka härifrån

Debatt. Nästa vecka inleds Bizbuz, Skellefteås näringslivsdagar. Det är ett forum för dem som vill lära sig mer om näringslivet i regionen och tillsammans blicka framåt med nya idéer och tankar. Att viga fler dagar till att mötas kring frågor som rör Skellefteås näringsliv och framtiden är bra. Det behövs mer sådant. Samtidigt ser vi att debatten om Skellefteås näringsliv ofta utgår ifrån hur det ser ut i dag, vad som är bra och vad som måste bli bättre, i stället för de mer visionära idéerna om hur det skulle kunna se ut. Utifrån detta koncept fick ett antal aktörer i uppdrag att ”visionera” om Skellefteås näringsliv 2030 och bidra med sina reflektioner kring Skellefteås framtida näringsliv.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Foto: Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Not Found2017-01-12 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 2030, ett årtal. Daterat som om samhället ska gå under. Eller som om paradiset öppnar sig med oändlig rikedom och lycka.

I Skellefteå tror vi att 80 000 invånare ska rädda orten. Likt en hängiven hallelujaprofet uppmanas vi att samla oss i denna övertygelse. Alla siar vi om hur Skellefteå kommer se ut detta årtal och hur vi alla kan bidra till att uppnå målet.

Om det intresserar någon så vill jag i varje fall 2030 kunna resa bort, till en annan stad.

Som tonåring blev uttråkad av att bo i Skellefteå och flyttade till södra Sverige och tillbringade även några år utomlands. Nu har jag aktivt valt att flytta hem igen, blivit hemvändare. Till tryggheten med nära till allt och sådär lagom mycket som händer, vilket gör att jag hinner med allt jag vill vara med om.

Hur kan jag då samtidigt längta bort när jag vill bo här?

Jag älskar att resa och upptäcka nya platser, kulturer och möta andra människor. Med ett stabilt liv i en småstad som Skellefteå i grunden har jag generösa möjligheter att regelbundet välja när jag vill åka till exempelvis en storstad och känna pulsen, upptäcka ett nytt vindistrikt eller bara slöa en vecka i perfekt värme på en strand.

Kontrollerat fylla på med aktiviteter under resor och alltid ha reträtt till den lugna hemorten.

Vilka förutsättningar behöver jag jobba för, om årtalet 2030 ska innebära livskvalitet för mig?

Tre saker: Ett till flygbolag som trafikerar Skellefteå för bättre avgångar, ett miljövänligare alternativ i en tågbana som når Skellefteå centrum och säkrare väg söderut sträckan Bureå–Umeå.

Nu är det så att min härmed uttalade egoism om bättre resemöjligheter för mig personligen inte utesluter att vi även satsar på att höja kvalitén på skola och omsorg.

Jag tänker så här. Om jag agerar aktivt för att jag ska kunna resa härifrån så kommer ett tillgängligare resande från Skellefteå också innebära fler möjligheter för andra människoratt resa hit. Skellefteå hamnar på kartan. Det går att göra fler affärer med Skellefteå, lägga mer konferenser och utbildningar här.

Kan människor resa hit behöver de hotell, mat, möjlighet att träna, klippa håret, shoppa och så vidare. Det ökade behovet av servicetjänster ger fler arbetstillfällen och mer pengar in till den gemensamma skattekistan – som därefter kan fördelas till skola och omsorg.

Kanske får en besökare upp ögonen för arbete i ett framgångsrikt Skellefteföretag och kan på så vis bidra till utvecklingen av näringslivet.

Kanske förälskar sig denne i en Skelleftebo och blir kvar.

Är Skellefteå en tillgänglig stad får vi chansen att visa vad Skellefteå har att erbjuda.

Det är viktigt att Skellefteå växer och invånartalet ökar. Men det är inte genom att hålla fast alla unga utan snarare art ge dem möjlighet att åka härifrån och förhoppningsvis vilja återvända med nya erfarenheter och kunskaper.

2030 har Skellefteå en välkomnande attityd till nya kulturer, entreprenörer och tänkesätt.

Då är jag lycklig och stolt att kunna berätta om Skellefteå som min hemort när jag rest härifrån.

Anna Larsson

Nygatan 57

Är Skellefteå en tillgänglig stad får vi chansen att visa vad Skellefteå har att erbjuda.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Läs mer om