100-åring med stor mångkulturell gärning

Debatt. Alla är välkomna att vara med och därmed speglar den mångkulturen, som finns i bygden. Jubilaren vill stärka vården av kulturmiljö.

Foto: ULF PALM / TT.

Foto: ULF PALM / TT.

Foto: Foto: ULF PALM / TT.

Not Found2016-04-08 05:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man firar en 100-åring har den mycket att berätta om allt som hänt. Vi har anledning att fråga hur det var 1916 och varför den föddes just då?

Den förökade sig snabbt och skaffade sig många och unika föremål som skulle bli kulturarv.

Den här 100-åringen tillhör en av de största släktgrenarna inom civilsamhället. I vårt län finns den i varje kommun. Den inbjuder till fester och särskilt sommartid med så kallade hembygdsfester och marknader. Den vill gärna berätta om sin tid och de föremål som arkiverats. Guider berättar utifrån kunskap och erfarenheter om allt den har och de människor som levt i bygden.

Den har medlemmar som gör allting ideellt. Den är speciellt inriktad på bygdens kulturarv.

Om man räknar samman allt ideellt arbete som denna hundraåring gjort under 2015 så blir det till ett värde av cirka sex miljoner om man räknar med 180 kr/timme.

Vid högtidliga fester kan den visa sig i särskilda kläder, som är symbol för länet.

Den är mycket kunnig i frågor om kulturarv och värnar om den. Alla är välkomna att vara med och därmed speglar den mångkulturen, som finns i bygden. Den vill stärka vården av kulturmiljö. I dag kan den känna problem med att vårda och arkivera alla föremål. Det har varit svårt att följa med i alla samhällsförändringar och inte minst när den även ska spegla mångkultur.

Nog är väl den 100-åringen värd att fira. Den har under sina 100 år värnat om kulturarvet som ständigt utvidgas och ställer krav på samverkan för att klara av den centrala roll, som man har tagit på sig. Den har under 100 år svarat för mångkulturell verksamhet som gör att den bör hedras och då särskilt alla de trotjänare, som den har och har haft. Kanske dags för kommunerna, som har så många ideella kulturarbetare att ge en gåva eller utmärkelser. Man brukar ge priser till trotjänare som arbetat länge på en arbetsplats. Man delar ut medaljer till idrottsmän och kulturarbetare. Nu finns det rätta tillfället att hylla dessa nyckelpersoner.

Vi har i dag särskilda dagar då man hyllar något som man uppskattar. Varför inte en dag då man hyllar och uppmärksammar de ideellt arbetande människorna. Årets ideellt arbetande person eller årets ideella förening skulle vara ett sätt att visa uppskattning. Det gäller särskilt i glesbygden där de ideella insatserna är särskilt viktiga för alla åldrar. Tack vare dessa frivilligt arbetande människor så kan man erbjuda människor i alla åldrar många aktiviteter och evenemang och då oftast helt gratis.

Nu är det dags att avslöja vilken som fyller år och som ska firas.

Sveriges Hembygdsförbund med drygt 2 000 medlemsföreningar, firar 100 års-jubileum under 2016 och har utlyst året till Hembygdens år. Jubileet blir ett tillfälle för gemenskap, fest och glädje. Det är den samlade hembygdsrörelsen som firar.

Västerbottens läns hembygdsförbund med 64 föreningar och 6000 medlemmar, firar den på Nordanå, Skellefteå under berättarfestivalen den 21 april och på Skansen den 27-28 augusti.

Många lokala hembygdsföreningar kommer även att uppmärksamma jubileet med egna evenemang. Visst är det en beundransvärd 100 åring.

Bo Nilsson

ordförande Västerbottens läns hembygdsförbund

Den förökade sig snabbt och skaffade sig många och unika föremål som skulle bli kulturarv.

Foto: ULF PALM / TT.
Foto: ULF PALM / TT.
Läs mer om