Black Friday markerar inledningen på julhandeln.
Fenomenet har fått stark och berättigad kritik för att uppmuntra till onödig konsumtion. Dess kritiker har i sin tur anklagats för att skuldbelägga de människor som har det svårast.
I all välmening köper de som har råd julklapp efter julklapp till vuxna som har allt utom förvaringsutrymme, och till barn som får hantera konsekvenserna av vår överkonsumtion när de växer upp. Trots att de flesta vet att det inte är prylarna som gör lyckan.
Sakerna kostar pengar när vi köper dem. Och sedan kostar det oss tid och utrymme att förvara och ta hand om grejerna.
Det går att spara tid, pengar och miljö genom att köpa mindre, reparera och återbruka mer.
Många saker behöver vi inte ens äga själv. Det räcker med att låna och dela.
Eskilstuna har tagit återbruket ett steg längre.
På Skellefteå kommuns återvinningscentraler lämnar den genomsnittlige Skelleftebon in nästan fem kilo material för återbruk varje år. På Rondellen får saker och återbrukat material nytt liv.
Eskilstuna har tagit återbruket ett steg längre. I återbruksgallerian samsas butiker som alla säljer varor gjorda av återbrukat material. Det kan handla om sportgrejer, kläder, möbler, elektronik och blommor. Där finns också ett ekologiskt kafé och det arrangeras återkommande workshops kring reparation och återbruk.
Gallerian bidrar till social och ekologisk hållbarhet. Den drivs på affärsmässiga grunder.
Skellefteå skulle kunna göra något liknande. Gärna kombinerat med ytor där Skellefteborna själva kan reparera och göra om sina grejer.
Många nyanlända har erfarenheter inom sömnad och reparationer. En sådan galleria skulle kunna fungera som en mötesplats där vi kan ta vara på dessa kunskaper. Även möjligheter att dela på saker kunde finnas under samma tak. För ett par år sedan visade en undersökning att två av tre västerbottningar är positiva till delningsekonomi.
Det finns inga bevis för att det går att kombinera ekonomisk tillväxt med minskade utsläpp. Livsstilsförändringar är nödvändiga.
Hushållen står för nära hälften av den totala miljöpåverkan i Sverige. Men det går inte att lägga hela ansvaret för den nödvändiga förändringen på individen. Det krävs politisk vilja. Att gemensamt skapa förutsättningar för återbruk, reparationer och delning är ett bra steg på vägen.
Linnea Öhman, språkrör för Miljöpartiet i Skellefteå