Vi ger gruvnäringen incitament att ställa om

Debatt. Gruvnäringens användning av diesel i arbetsfordon subventioneras i dagsläget med 89 procent av energiskatten och 40 procent av koldioxidskatten. 2017 betalade därför vägtrafik, entreprenad, övrig industri, hushåll och kommunal sektor cirka tre gånger så mycket i koldioxid- och energiskatt jämfört med gruvindustriell verksamhet.

Foto: Per Larsson/TT

Miljö2019-06-10 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Gruvnäringen sysselsätter många i Sverige.

Den ger råvaror som samhället behöver och inkomster till statskassan.

Detta har gjort att gruvnäringen under många år givits en särställning där viktiga aspekter, som lokala och globala miljöeffekter, inte givits det utrymme som vi gröna tycker är självklart.

Även en kassako måste tåla granskning. Det är dags att sluta curla gruvnäringen.

En metod som används för att skydda den svenska gruvnäringen har varit att den betalat mindre för sina klimatutsläpp än andra.

Gruvnäringens användning av diesel i arbetsfordon subventioneras i dagsläget med 89 procent av energiskatten och 40 procent av koldioxidskatten. 2017 betalade därför vägtrafik, entreprenad, övrig industri, hushåll och kommunal sektor cirka tre gånger så mycket i koldioxid- och energiskatt jämfört med gruvindustriell verksamhet.

En välkänd baksida med subventioner är att de har en tillbakahållande effekt på effektivisering och teknikutveckling.

Det är dags att gruvnäringen står på egna ben och tar ansvar för att minimera utsläppen från arbetsmaskiner.

Detta har lett till att vi under många år sett en väldigt svag övergång till klimatsmart teknik inom gruvnäringen. Det märkliga är att användning av diesel i gruvor kräver mycket stora insatser för att ventilera bort de hälsofarliga utsläppen. Drivkraften att elektrifiera borde därför ha funnits länge.

Men nu händer det saker. Världen börjar vakna upp och erkänna att diesel är ett stort problem.

Striktare utsläppskrav och fallande batteripriser gör att hybrider och elektrifierade maskiner av olika slag kommer ut på marknaden.

Svenska tillverkare av maskiner för gruvnäringen har förutspått att framtiden är elektrisk. Eldrivna lastmaskiner i gruvor minskar utsläpp och buller, sparar energi och minskar behovet av ventilation. Arbetsmiljön förbättras. Elanvändningen i gruvorna kan faktiskt minska med elektrifieringen.

Det är dags att gruvnäringen står på egna ben och tar ansvar för att minimera utsläppen från arbetsmaskiner. Från den 1 juli kommer nedsättningen av energiskatten och koldioxidskatten att tas bort helt. Vi hoppas att det ska sätta ordentlig fart på omställningen till klimatsmart teknik som biobränslen och elfordon.

Att ha kvar subventioneringen skulle hålla eftersläntrarna under armarna. Det vore helt fel. Det ska vara lönsamt att agera proaktivt och ta in ny effektiv teknik.

Nu finns tekniken på plats och tiden för ursäkter är över. Hela Sverige ska ställa om till fossilfrihet. Ingen kan stå vid sidan av.

Vi är glada över att gruvnäringen deltar aktivt i arbetet med att ställa om Sverige, bland annat inom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige där branscher själva tar fram färdplaner för fossilfrihet.

De företag som utvecklar och testar ny smart teknik ska inte stå själva. Staten har en viktig roll i att stötta innovation och att vara aktiv i rollen som inköpare. Staten har också ett stort ansvar att göra det möjligt för gruvnäringen att hantera transporter ut i världen utan fossila bränslen.

Miljöpartiet lägger därför stor vikt vid att stärka godstransporterna på räls och på sjö, bland annat för att möta gruvnäringens behov av effektiva transporter.

Sektor för sektor vill Miljöpartiet ta bort de miljöskadliga subventioner som håller tillbaka övergången till en fossilfri ekonomi.

Klimatkrisen rör oss alla och hela landet behöver inkluderas i att lösa den.

Tillsammans kan och ska vi ställa om Sverige.

Karolina Skog (MP), riksdagsledamot Stockholms län och ekonomiskpolitisk talesperson

Lorentz Tovatt (MP), riksdagsledamot Stockholms kommun och klimatpolitisk talesperson

Elin Söderberg, distriktsordförande för Miljöpartiet de gröna Västerbotten