Mer än 8 000 småhus i Västerbotten har avlopp som är olagliga och som riskerar att släppa ut avloppsvatten i närmaste badsjö.
Med obligatoriska kontroller får småhusägarna reda på hur deras avlopp mår, samtidigt som kommunernas tillsyn underlättas.
I Västerbotten finns det omkring 33 000 avlopp utan anslutning till kommunens avloppsnät. Enligt Havs- och vattenmyndigheten beräknas en fjärdedel av alla små avlopp vara olagliga sedan 50 år tillbaka eftersom de saknar rening efter slamavskiljaren. Det innebär att det i Västerbotten kan finnas 8 300 olagliga avlopp.
Väl fungerande avlopp är en förutsättning för att smittoämnen från avloppsvatten inte ska förorena grannens dricksvattenbrunn eller badviken. Det ligger i såväl fastighetsägarens, grannarnas som allmänhetens intresse att de enskilda avloppen fungerar som de ska och att de renar vattnet effektivt.
Det är varje småhusägares ansvar att avloppet fungerar och underhålls. Tyvärr försummar många det ansvaret.
Med dagens åtgärdstakt skulle det ta 56 år innan alla avlopp i Västerbotten håller godkänd standard.
Det är kommunerna som ansvarar för tillsynen av enskilda avlopp, men tillsynen och åtgärdstakten varierar kraftigt.
Det är svårt för många kommuner att veta vilka avlopp som ska prioriteras. Det innebär att många småhusägare inte vet hur deras avlopp fungerar.
Ett sätt att lösa problemet är att införa obligatoriska kontroller av enskilda avlopp. Förra året lämnade utredaren Anders Grönvall betänkandet ”Vägar till hållbara vattentjänster” där just det föreslås. Tanken är att alla små avlopp ska besiktigas av ett ackrediterat kontrollorgan vart sjunde år. Samtidigt upprättas en avloppsdeklaration som skickas in till kommunen.
Då får småhusägarna en uppfattning om hur deras avlopp mår samtidigt som kommunerna får ett bra underlag för att kunna prioritera tillsynen av små avlopp. Med ett välutvecklat digitalt system kan avloppsdeklarationerna förenkla kommunernas administration. Deklarationerna gör också att ansvaret för avloppet hamnar där det ska, hos småhusägaren.
Nu är det dags att gå från ord till handling. Våra marker, sjöar och vattendrag har inte råd att vänta längre.
Det är dags för miljöminister Isabella Lövin (MP) att införa obligatoriska avloppsdeklarationer.
Det är dags för ordning och reda bland de små avloppen.
Anders Mårtensson, vd VVS-Fabrikanternas råd